NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

طرح هادی در 1104 روستا اجرا شد

طرح هادی؛ موتور محرکه توسعه روستایی در آذربایجان غربی

تاریخ انتشار: 17:18 | 1404/01/24

طرح هادی روستایی به عنوان یکی از مهمترین برنامه‌های توسعه‌ای با هدف تحول ساختاری در سکونتگاه‌های روستایی و ایجاد تعادل میان مناطق شهری و روستایی طراحی شده است.

به گزارش نای قلم، این طرح که زیرمجموعه سیاستهای کلی نظام در حوزه عمران روستایی محسوب می‌شود، درصدد است تا با ساماندهی روستاها، بهبود زیرساختها، تقویت اقتصاد محلی و ارتقای کیفیت زندگی روستاییان، گامی مؤثر در جهت توسعه پایدار روستایی بردارد.

استان آذربایجان غربی از جمله مناطق کلیدی کشور در حوزه کشاورزی، دامداری و گردشگری محسوب میشود. با این حال، چالش‌هایی نظیر مهاجرت بی‌رویه به شهرها، کمبود امکانات زیربنایی، نابرابری در دسترسی به خدمات عمومی و ضعف زیرساختهای اقتصادی، ضرورت توجه ویژه به توسعه روستایی در این استان را دوچندان کرده است.

اجرای موفقیت‌آمیز طرح هادی در این استان می‌تواند به عنوان یک راهبرد کلیدی، منجر به تحقق اهدافی همچون طراحی معابر، تعیین کاربری اراضی، مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده، بهبود دسترسی به خدمات پایه نظیر آب آشامیدنی، برق، راه‌های ارتباطی، بهداشت و درمان، تقویت اقتصاد روستایی با حمایت از مشاغل محلی، توسعه صنایع دستی و کشاورزی مدرن و جلب مشارکت مردمی و توانمندسازی جوامع محلی در فرآیند توسعه شود.

این طرح که ابتدا سال ۶۲ در یکی از روستاهای شهرکرد به اجرا گذاشته شد، سال‌ها بعد توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به طور جدی و با هدف بالا بردن راندمان و بهبود معیشت روستاییان در حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و نیز جلب سرمایهگذاران در چنین مناطقی مورد پیگیری مستمر قرار گرفت.

معاون توسعه روستایی بنیاد مسکن آذربایجان غربی گفت: اجرای طرح هادی از طرح‌های زیربنایی است که در زیر مجموعه آن تمامی پیاده‌روها و معابر روستایی جدول گذاری، کاشی کاری و آسفالت ریزی می‌شود.

بهمن محبی امروز در گفتگو با خبرنگاران تعداد روستاهای بالای 20 خانوار استان را 2 هزار و 168 روستا اعلام و اظهار کرد: در تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان طرح هادی تهیه شده و در اختیار دهیاری‌ها قرار داده شده است.

وی افق این طرح‌ها در راستای توسعه روستاها را ۲۰ ساله اعلام و اضافه کرد: اکنون در یک هزار و ۱۰۴ روستای استان طرح هادی اجرا شده است که 51 درصد روستاهای استان را شامل می‌شود.

محبی با بیان اینکه اجرای طرح هادی و حفظ هویت روستاها از اولویت مهم این بنیاد است بیان کرد: بازنگری روستاهای نیازمند به این طرح به مدت ۲ سال اجرا می‌شود.

معاون توسعه روستایی بنیاد مسکن استان ادامه داد: بازنگری طرح هادی روستاها با هدف رفع محرومیت، فراهم‌ کردن زمینه توسعه و شتاب‌بخشی به بهسازی این سکونتگاه‌ها صورت می گیرد.

به گفته وی، در ۹۰۰ روستا بازنگری طرح هادی انجام و تا سال ۱۴۰۷ این میزان به هزار و ۷۸۰ روستا می رسد که به طور میانگین، به ۵۱ درصد می‌رسد.

محبی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: تاکنون در ۳۷۱ روستا، یک میلیون و ۷۰۰ مترمربع آسفالت معابر روستایی انجام گرفته است.

وی همچنین از صدور ۱۹۹ هزار جلد سند مالکیت روستایی خبر داد و گفت: تاکنون ۴۶ هزار و ۹۳۶ سند در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر صادر شده است.

معاون توسعه روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان غربی درباره مقاوم‌سازی مسکن‌های روستایی بیان کرد: از ۲۵۸ هزار واحد روستایی بیش از ۹۳ هزار واحد با ۳۶ درصد، مقاوم‌سازی شده است.

وی همچنین به بهره‌برداری ١١٠ طرح هادی و آسفالت با اعتبار ۲هزار و ٢٢٠ میلیارد ریال اشاره کرد و گفت: اهدای پنج هزار جلد سند مالکیت روستایی و واگذاری هزار و ۱۰۰ قطعه زمین در روستاها جهت ساخت مسکن در حساب ١٠٠ امام ( ره) انجام شده است.

محبی با بیان اینکه از نظر مساحت آسفالت معابر روستایی ۲.۵برابر رشد ثبت شده است، یادآور شد: از نظر رشد شاخص در این بخش چهار درصد افزایش ثبت شده که امسال این شاخص به ۱۰ درصد می‌رسد.

وی به وضعیت واگذاری زمین روستایی در اجرای ماده ۴ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن از سال ۱۳۹۸ نیز اشاره کرد و توضیح داد: ۶ هزار و ۹۴۱ قطعه زمین با مساحت بیش از ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار مترمربع در اختیار روستاییان قرار گرفته که از این تعداد یک هزار و ۲۷۴ قطعه ویژه شهر ارومیه است.

با وجود موفقیت‌های اجرای طرح هادی در استان، ارزیابی میزان موفقیت این طرح‌ها و شناسایی چالش‌ها و موانع موجود در مسیر اجرای آن‌ها، امری ضروری است تا بتوان با اتخاذ تدابیر مناسب، زمینه را برای تحقق اهداف توسعه روستایی در آذربایجان غربی فراهم کرد.

بررسی دقیق و کارشناسانه طرح‌های هادی، می‌تواند به درک بهتر از نقاط قوت و ضعف این طرح‌ها، شناسایی فرصت‌ها و تهدیدهای پیش روی توسعه روستایی و ارائه راهکارهای عملی برای بهبود عملکرد این طرح‌ها کمک کند. این امر، نه تنها به ارتقای کیفیت زندگی روستاییان کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به حفظ و احیای هویت فرهنگی و تاریخی روستاها و توسعه پایدار استان نیز منجر شود.

انتهای پیام/