1401/10/10
زنگ هشدار موج هشتم کرونا؛
لزوم ایجاد آمادگی برای مقابله با کرونا در آذربایجان غربی

 

فاطمه حاجی‌زاده/ زنگ هشدار بروز موج هشتم کرونا در حالی به صدا درآمده که طی سه الی چهار ماه گذشته، ‌روزهای زیادی را با ثبت آمار فوتی صفر کووید شاهد بودیم؛ اما باز اُمیکرون و سویه‌های جدیدش ورق تازه‌ای از کرونا را در کشور نشان دادند.

به گزارش نای قلم، از ابتدای ورود کرونا به کشور تا کنون هفت موج یا پیک کرونایی را از سر گذرانده‌ایم. با آمدن سویه اُمیکرون، در پیک ششم و هفتم با این سویه و زیر سویه‌های آن مواجه بودیم که به تدریج با افزایش سطح واکسیناسیون و به تبع آن افزایش سطح ایمنی جامعه، روندی کاهشی را طی کردند. به طوری که در مرداد ماه ۱۴۰۱ اعلام شد که از قله موج هفتم کرونا هم گذر کرده‌ایم و روند بیماری در کشور و استان کاهشی شده است.

برهمین اساس روند کاهشی کرونا که از چهار الی پنج ماه گذشته آغاز شده بود، به سیر نزولی خود ادامه داد؛ به طوری که آمار مبتلایان روزانه و فوتی‌ها به شدت پایین آمد و حتی روزهای زیادی نیز آمار صفر فوتی‌های کرونایی ثبت شد.

در حال حاضر اما، زمزمه‌های بروز موج هشتم کرونا در کشور با شناسایی و مشاهده نخستین موارد ابتلا به زیر سویه‌های جدید اُمیکرون؛ BQ۱ و XBB آغاز شده است.

باید توجه کرد که دو سویه  BQ۱ و XBB از حدود یکی دو ماه پیش در جهان به ویژه در کشورهای اروپایی و آمریکا تاخت و تازشان را آغاز کرده بودند. به طوری که به گفته کارشناسان، سویه‌های XBB و BQ۱  در فرانسه ۶۰ درصد و در آمریکا حدود ۳۵ درصد مبتلایان جدید را شامل می‌شوند. در عین حال نیز از چند هفته پیش شیوع بالای کووید ۱۹ در کشور چین گزارش شد که البته به گفته متخصصان، به دلیل عدم شفافیت گزارش‌های چینی‌ها نمی‌توان درباره سویه در گردش در این کشور، اظهار نظر کرد. با این حال وزارت بهداشتی‌ها و متخصصان اپیدمیولوژی در کشورمان، اعلام می‌کردند که طبق الگوی شیوع کرونا طی سه سال گذشته، معمولا بعد از گذشت حدود یک ماه از افزایش موارد در کشورهای اروپایی و آمریکایی، در ایران نیز شاهد افزایش موارد خواهیم بود و بر همین اساس توصیه‌هایی مبنی بر لزوم جدی‌تر گرفتن رعایت پروتکل‌های بهداشتی و تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا مطرح می‌شد و حتی وزارت بهداشتی‌ها از افزایش احتمال ورود موج جدیدی از کرونا با زیرسویه‌های جدید اُمیکرون به کشور در زمستان امسال، با توجه به روند افزایش مبتلایان به کرونا در جهان هشدار می‌دهند.

با توجه به این مهم، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی با اشاره به احتمال آغاز موج هشتم کرونا بر لزوم ایجاد آمادگی حداکثری برای مقابله با این موج تاکید کرد.

محمد امین ولی زاده بر لزوم ایجاد آمادگی حداکثری برای مقابله با این موج تاکید کرد و گفت: رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی مقابله با کرونا در استان و کشور به دلیل نزولی بودن تعداد ابتلا و مرگ و میر بسیار کاهش یافته؛ اما خیز مجدد کرونا در برخی کشور‌ها همچون ژاپن، چین، آمریکا، آلمان و ... زنگ خطر وقوع موج هشتم را به صدا در آورده است و لزوم رعایت بیشتر دستورالعمل‌های بهداشتی را می‌طلبد.

دبیر قرارگاه دانشگاهی کنترل و مدیریت کووید- ۱۹ هم به ارائه گزارش در خصوص وضعیت کرونا در استان پرداخت و گفت: روند بیماری کرونا در استان پایدار است، ولی در چند روز اخیر میزان مراجعات به مراکز درمانی بیشتر شده است که البته بیشتر این مراجعات ناشی از آنفولانزا است.

سیدجلیل موسوی، در ادامه به نقش واکسیناسیون در مدیریت کرونا بویژه برای ایمنی سالمندان و گروه‌های پرخطر اشاره کرد و بر تبلیع، تبیین و تشویق مردم برای واکسیناسیون و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی تاکید کرد.

دبیر قرارگاه دانشگاهی کنترل و مدیریت کووید- ۱۹ با اشاره به رنگبندی کرونایی شهرستان‌ها گفت: دو شهرستان خوی و چایپاره زرد و سایر شهرستان‌ها آبی هستند.

باید توجه کرد که بر اساس گفته متخصصان اپیدمیولوژی و کارشناسان حوزه سلامت، به طور کلی بروز هر موجی از بیماری در هر کشوری باید به دقت رصد شود؛ چراکه کرونا نشان داده که انتقال بیماری به جامعه جهانی به سرعت بالایی اتفاق می‌افتد؛ بنابراین با توجه به رفت‌وآمدها و مسافرت‌ها باید نظارت و کنترل کافی از مبادی مرزی صورت گیرد. باید توجه کرد که عدم نظارت می‌تواند جرقه‌ای از افزایش ابتلا به بیماری در کشورها و از جمله کشور ما باشد.

البته گفته می‌شود که مرگ‌ومیر حاصل از ابتلا به سویه‌های BQ۱ و XBB کمتر است و علائم بیماری‌زایی این سویه‌ها نیز خفیف‌تر از سویه‌های پیشین کرونا هستند، اما این موضوع نباید بهانه‌ای برای عدم رعایت پروتکل‌ها و بی‌توجهی به تزریق دزهای یادآور واکسن کرونا باشد؛ چراکه ویروس هزار رنگ کرونا قابل پیش‌بینی نبوده و می‌تواند مانند موج‌های پیشین با اندک بی‌توجهی مجددا دچار جهش شده و کشور را دچار مشکل کند.

بنابراین با این فرض که ممکن است طی روزهای آتی با افزایش موارد ابتلا به کووید ۱۹ مواجه شویم، باید بیش از پیش رعایت پروتکل‌های بهداشتی، نظیر استفاده از ماسک به ویژه در مکان‌های سربسته یا پرازدحام، رعایت فاصله‌گذاری و شست‌وشوی مداوم دست‌ها را جدی گرفته و همچنین اگر شش ماه از تزریق آخرین نوبت واکسن کرونای‌مان گذشته است، نسبت به تزریق دز یادآور آن اقدام کنیم.

کد خبرنگار: 983127

انتهای پیام/



دانلود فایل