1401/06/26 |
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان: |
مصرف سالانه سموم در آذربایجان غربی 1200 تن است |
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی آذربايجان غربی میزان مصرف سالانه سموم در آذربایجان غربی را با توجه به شرایط آب و هوایی، شدت تراکم و گسترش عوامل خسارتزا، محصولدهی، وضع اقتصادی کشاورز و قیمت سموم حدود یک هزار و 200 تن اعلام کرد. به گزارش نای قلم، جعفر وحدت در گفتگوی اختصاصی با نای قلم اظهار کرد: میانگین مصرف ماده موثره سموم در کشور ما به میزان 600 الی 650 گرم و در دنیا یک هزار و 300 گرم است. *عدم مصرف سموم کلره در استان وی افزود: در طی سنوات گذشته مصرف سموم پرخطر روز به روز کاهش داشته است و سموم کمخطر جایگزین سموم پرخطر میشود و گروه سموم کلره تقریبا در استان مصرف نمیشود. مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: سموم مصرفی به دو شکل فرموله داخلی و سموم آماده مصرف بین کشاورزان توزیع میشود که از سموم مصرفی 10 الی 15 درصد فرموله خارجی و مابقی در داخل کشور فرموله و تولید میشود. وحدت تعداد فروشگاههای مجاز عرضهکننده سموم شیمیایی در استان را 827 واحد اعلام کرد که پروانههای فنی و اشتغال آنها از طریق سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان صادر شده است. *شناسایی 15 واحد غیرمجاز عرضه سموم کشاورزی در استان او در عین حال اضافه کرد: واحد فعال سم به صورت رسمی فروشگاه عرضه غیرمجاز نداریم و در بازدیدهای دورهای تعداد 15 واحد غیرمجاز شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدهاند. به گفته مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان، تمام سموم عرضه شده در فروشگاهها جز سموم مجاز بوده که پس از تایید آن توسط هیات نظارت بر سموم برای کنترل آفات و بیماریهای گیاهی توصیه میشود و سمومی که خارج از این مسیر تهیه و توزیع شوند سموم قاچاق تلقی شده و پس از شناسایی متخلفان برابر قانون و مقرارت سازمان حفظ نباتات با آنها برخورد میشود. * روشهای کنترل تلفیقی؛ بهترین و کاربردیترین روش کنترل آفات وی بهترین و کاربردیترین روش کنترل آفات و بیماریهای نباتی و علفهای هرز را استفاده از روشهای کنترل تلفیقی (I.P.M) عنوان کرد که قبل از صدور دستور مبارزه شیمیایی توسط کارشناسان این سازمان توصیه و اطلاعرسانی میشود. وحدت، همچنین متذکر شد: عدم آگاهی کشاورزان و مصرفکنندگان با مخاطرات سموم شیمیایی، هزینه بالا، زمانبر بودن و عدم کنترل کامل آفات به توسط روشهای غیرشیمیایی از جمله مشکلاتی هستند که باعث ایجاد محدودیت در توسعه (I.P.M) شدهاند. « مدیریت تلفیقی، یک سیستم مدیریتی برای پیشگیری و درمان بیماریها و آفات گیاهی است که با در نظر گرفتن مسائل اقتصادی، اجتماعی، ملاحظات زیست محیطی و جمعیت آفات، روشهایی را برای مبارزه توصیه میکند که خسارت ناشی از بیماریهای گیاهی و آفات به زیر سطح زیان اقتصادی کاهش یابد. در واقع حذف و یا کاهش مصرف آفتکشها و سموم شیمیایی با اجرای طرح کارآمد مدیریت تلفیقی آفات میتواند به نوعی سلامت جسمی افراد و در نهایت جامعه را تامین کند. بروز بیماری های نوظهور و فراگیر منجر به معطوف شدن افکار عمومی به سمت آثار و عوارض ناهنجار مصرف سموم شده به طوری که به کنترل تلفیقی آفات منجر شده است. هدف اصلی کنترل تلفیقی اجرای بهینه روش های کنترل آفات، درمان بیماریهای گیاهی و کنترل علفهای هرز با جلوگیری از سمپاشیهای بیرویه و غیرموثر توسط بهرهبرداران است که از تمام روش های مفید و سودمند، براساس اصول صحیح اکولوژیکی در سیستم های جاری کنترل بهره میگیرد.» وحدت اضافه کرد: عدم اطلاع از بیولوژی آفات و عدم توجه به زمان مبارزه، بروز پدیده مقاومت توسط آفات، عدم رعایت تناوب در مصرف سموم شیمیایی، کشت توام چندین گونه از محصولات زراعی یا باغی در یک مکان واحد و ...باعث افزایش تعداد سمپاشیها شده است. مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان این را نیز افزود که اندازهگیری میزان آلایندههای محصولات کشاورزی خارج از حیطه وظایف سازمان جهاد کشاورزی بوده و متولی آن طبق ماده 25 قانون و آئیننامه اجرایی سازمان حفظ نباتات و مصوبه سال 1346 دانشگاه علوم پزشکی و معاونت غذا و دارو است. «گفتنی است، همه کشاورزان برای تقویت گیاه، حاصلخیزی خاک و بهبود بخش کشاورزی و باغداری از سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی استفاده میکنند، گرچه این امر منجر به پیشرفتهای قابل توجهی در تولید محصولات کشاورزی شده است اما افزایش مصرف بیرویه و آثار منفی کاربرد آنها بر محیط زیست و مصرفکنندهها بر کسی پوشیده نیست. از آنجاییکه تقاضا برای مواد غذایی رو به فزونی است، لذا حفظ منابع تولیدکننده مواد غذایی از نظر کمی و کیفی به ویژه آب و خاک ضرورتی اجتنابناپذیر بوده و وظیفهی همگانی است. به نظر میرسد برای دستیابی به توسعهی پایدار در کشاورزی و تحقق اهداف و سیاستهای پیشبینی شده در راستای دستیابی به کشاورزی پایدار و حفظ سلامت انسان و محیط زیست، باید راهکارهای مناسبی جهت کاهش مصرف سموم شیمیایی فراهم شود. به گفته کارشناسان و صاحبنظران استفاده از دانش فني و فناوریهای سازگار با محیط زیست مانند فناوری نانو، بهینهسازی روشهای تولید سموم شیمیایی با تأکید بر کاهش سمیت آنها، توسعه روشهای مبارزه بیولوژیک، تدوین بیشینه حد مجاز باقیمانده سموم در محصولات، اصلاح ساختار مصرف سموم شیمیایی، افزایش آگاهیبخشی به کشاورزان و مدیریت تلفیقی آفات میتوانند جایگزینهای مناسبی در راستای جهش تولید محصولات کشاورزی همگام با کاهش اثرات زیانبار آن برای انسان و محیط زیست باشد. همچنین در راستای مزایای کاهش و یا حذف سموم شیمیایی در کشاورزی میتوان به افزایش تنوع زیستی، افزایش حاصلخیزی و پایداری خاک، افزایش ثبات و پایداری تولید، کاهش هزینههای تولید محصولات، ایجاد محیط زیست سالم و متعادل، عدم آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی، چرخش سریع مجدد بقایای گیاهی و جانوری، افزایش عملکرد کمّی و کیفی محصولات، افزایش میکروارگانیسم های خاک و… اشاره کرد. اميد است بخش كشاورزي با مصرف سموم شیمیایی در سطح استاندارد بر بهبود شرایط سلامت افراد و محیط زیست، ایجاد و حفظ امنیت غذایی تاثير بسزايي داشته و به سمت توسعهي پايدار گامهاي اساسي بردارد.» کد خبرنگار: 983127 انتهای پیام/ |