1401/09/10
معرفی بازار ارومیه
بازار ارومیه؛ یادگار دوران صفویه

 

مهسا نوری/ ارومیه یکی از شهرهای بسیار زیبای ایران است که در دل آذربایجان غربی جای گرفته و زیبای‌های بسیاری را در خود جای داده است. یکی از زیبایی‌های این شهر بازار ارومیه است.

بازار ارومیه یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی ارومیه است که در بافت قدیمی شهر قرار دارد. با توجه با اینکه مراکز خرید بسیاری در ارومیه مشغول به فعالیت هستند؛ هنوز بیشتر افراد بازار ارومیه را برای خرید انتخاب می‌کنند که با معماری ساده، ارزش‌های تاریخی، معنوی و فرهنگی ارومیه را به نمایش می‌گذارد. بازار ارومیه که در دوره صفوی ساخته شد، در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۶۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۶۳۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

بازار ارومیه همانند دیگر بازارهای سنتی ایران در بافت قدیمی شهر قرار دارد. این بازار که بر اساس نیازهای اجتماعی و اقتصادی مردم ارومیه در عصر خود شکل گرفت، دارای معماری خاصی است که با اندک تفاوت‌هایی تقریبا در تمامی بازارهای سنتی ایران وجود دارد. بازار ارومیه که آن را حاصل ذوق هنری و معماری ایرانی-آذری دانسته‌اند، یکی از شناخته‌شده‌ترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی محسوب می‌شود و همواره یکی از مقاصد گردشگران داخلی و خارجی بوده است.این اثر در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۶۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۶۳۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

*سرگذشت بازار ارومیه

بازار ارومیه که یکی از قدیمی‌ترین آثار تاریخی ارومیه محسوب می‌شود، در دوره صفویه ساخته شد. این بازار که در مرکز شهر و کنار مسجد جامع ارومیه قرار دارد، هنگام ساخت به بزرگی امروز نبود. در دوران زندیه و قاجاریه بر وسعت و بخش‌های بازار افزوده شد. در زمان شکل‌گیری بازار ارومیه، روستاهای اطراف شهر برای عرضه و تقاضای محصولات مورد نظر خود به این مکان مراجعه می‌کردند. وجود مسجد و حمام در کنار بازار تاریخی ارومیه نشان‌دهنده پویایی این بخش از شهر در زمینه فعالیت‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و دیگر کارکردهای بازارهای سنتی ایران در عصر خود بوده است. عمده واردات در زمان‌های گذشته نفت بود که با شتر از قفقاز به بازار تجاری خوی و از آنجا به بازار ارومیه و تبریز انتقال داده می‌شد.

*هنر معماری بازار ارومیه

از ویژگی‌های مهم مجموعه تاریخی بازار ارومیه می‌توان به‌سادگی آن اشاره کرد. با وجود تفاوت‌هایی که از لحاظ شکل در طاق‌ها، چشمه و گنبدهای بازار مشاهده می‌شود، هیچ‌گونه تنوعی از حیث تکنیک هنری مثل کاشی‌کاری، سنگ‌کاری و درهای قدیمی پرکار چوبی در بازار دیده نمی‌شود. پلان بازار به‌شکل مستطیلی است و مصالح راسته بازارها و چهارسوها از آجر انتخاب شده‌اند که اکثر آن‌ها فاقد اندود ساده گچ هستند. سبک معماری این بازار، ایرانی-اسلامی است که ضمن تلفیق با ریزه‌کاری و سلیقه آذری، فرهنگ اصیل مردم شهر را نمایش می‌دهد. در معماری بازار نمونه‌هایی از سبک‌های معماری دوران افشاریه، زندیه و قاجار نیز به چشم می‌خورد. مجاورت بازار ارومیه با مسجد شهر بر زیبایی معماری بازار و اهمیت آن تاثیر گذاشته است. سردر ورودی اصلی بازار ارومیه از سمت مسجد اعظم، از زیباترین ویژگی‌های قدیمی شهر محسوب می‌شود.

*تداوم مرمت بنا بازار تاریخی ارومیه در سال جاری

معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی می‌گوید: با مشارکت شهرداری و کسبه بازار تاریخی ارومیه و تامین اعتبار از منابع ملی ردیف مشارکتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مرمت بنا بازار تاریخی ارومیه در سال جاری ادامه خواهد داشت‌.

داود فرازی اظهار کرد: بازار تاریخی ارومیه به عنوان قلب تپنده اقتصاد این شهرستان که یادگاری از سال‌های گذشته بوده، یکی از مکان‌های تاریخی جذاب برای گردشگران و مسافران است.

وی افزود: از این روز نیاز است که برای حفاظت و نگهداری از بازار تاریخی ارومیه تمام دستگاه‌های مرتبط اعم از دستگاه‌های خدمات‌رسان برای تکمیل و اصلاح تاسیسات برق، گاز و آب و فاضلاب این بنا در اسرع وقت اقدام کنند تا از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری شود.

معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی ادامه داد: در سال‌های گذشته اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی با مشارکت شهرداری ارومیه اقدام به مرمت چندین راسته بازار تاریخی این شهرستان کرده است که از آن جمله می‌توان به راسته آجیل‌فروشان اشاره کرد.

انتهای پیام/



دانلود فایل