1403/08/18
در رویداد طنین عنوان شد؛
وظیفه انسانی در پزشکی؛ از زبان یک استاد اخلاق

 

لعیا نورانی زنوز/ در دنیای پیچیده و پرچالش امروز، جایی که علم و تکنولوژی مدام در حال پیشرفت هستند، نقش اخلاق پزشکی به عنوان یک ستون فقرات در نظام بهداشت و درمان بیش از پیش نمایان می‌شود. در این شرایط، جستجوی تعادل میان جدیدترین یافته‌های علمی و ارزش‌های انسانی، به یک نیاز اساسی تبدیل شده است. در این راستا، حضور یک استاد برجسته در زمینه اخلاق پزشکی، همچون چراغی در دل تاریکی، می‌تواند راه‌گشا باشد.

امروز در نخستین مرحله از رویداد رسانه‌ای بانوان طنین، با نازآفرین قاسم‌زاده یکی از پیشگامان این حوزه به گفتگو نشسته‌ایم. او نه تنها در زمینه تدریس و پژوهش در عرصه اخلاق پزشکی سرآمد هستند، بلکه از طریق تجربیات خود در تعامل با بیماران و کادر درمانی، تأثیر شگرف خود را بر جامعه پزشکی گذاشته‌اند.

این متخصص اخلاق پزشکی به ما خواهند گفت که چگونه می‌توان با پیروی از اصول اخلاقی، به حفظ سلامت روانی و عاطفی بیماران کمک کرد و اعتماد را در این رابطه تقویت کرد. بی‌شک شنیدن از دیدگاه‌های یک استاد اخلاق پزشکی می‌تواند برای همگان از بیماران تا پزشکان، الهام‌بخش و آموزنده باشد.

به ما بپیوندید تا در این گفتگو، به عمق چالش‌ها و زیبایی‌های اخلاق در پزشکی پی ببریم و درک بهتری از مسئولیت‌های انسانی در حرفه‌ای که به طور مستقیم با زندگی انسان‌ها در ارتباط است، پیدا کنیم.

استاد اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در این نشست با بیان اینکه اخلاق یک پدیده اجتماعی است، می‌گوید: اخلاق پزشکی به بررسی اصول اخلاقی و استانداردهای رفتار در ارتباط بین پزشکان و بیماران می‌پردازد و به پزشکان یادآوری می‌کند که همواره باید به تأثیرات اجتماعی و فرهنگی تصمیمات خود توجه داشته باشند.

قاسم‌زاده، شاکله مبانی اخلاقی در پزشکی را رعایت حقوق بیمار می‌داند و می‌گوید: برای رسیدن به ارتقای سلامت جامعه نیازمند تربیت پزشکانی هستیم که طبابتشان مبتنی بر دانش در کنار تعهدات اخلاقی و قانونی باشد.

او اخلاق پزشکی و طبابت را همزاد هم می‌داند و آراسته شدن طبابت پزشک به معیارهای اخلاقی و قانونی را از مولفه‌های مهم و حیاتی برای جامعه پزشکی عنوان می‌کند.

این استاد اخلاق پزشکی، با اشاره به اینکه در نهادهای هنجارگذاری جامعه باید قانون، اخلاق، آداب و عرف و رسوم، مصلحت‌اندیشی، زیبایی‌شناختی و شعایر دینی همه باهم دیده شوند، اظهار می‌دارد: اخلاق پزشکی در دنیای امروز مسئله‌ای فراتر از رابطه بیمار و پزشک است، اگر فرد به پزشکی مراجعه کند که از نظر علمی در درجه بالایی از دانش پزشکی قرار داشت ولی از نحوه برقراری ارتباط  درست با بیمار آگاهی نداشته باشد و نتواند با بیمار رابطه خوبی برقرار کند و یا نحوه گفتن خبر بد را به بیمار نداند بیمار در نهایت ترجیح می‌دهد که به این پزشک مراجعه نکند در نتیجه سلامت بیمار و در نهایت سلامت جامعه به مخاطره جدی می‌افتد.

قاسم‌زاده، با تاکید به اینکه ملاک اخلاق کار درست با روش درست است، بیان می‌کند: برای اینکه بتوانیم در ارتقای سلامت جامعه موفق باشیم باید پزشکانی تربیت کنیم که طبابتشان مبتنی بر دانش در کنار تعهدات اخلاقی و قانونی باشد چراکه اگر در چارچوب اخلاق و قانون نباشد حتی اگر دانش لازم نیز وجود داشته باشد نمی‌توان به مؤلفه‌های رشد در ارتقای سلامت جامعه موفق عمل کرد.

سخن آخر اینکه؛ رعایت اخلاق پزشکی نه‌تنها به نفع بیماران است، بلکه موجب افزایش اعتبار و افتخار حرفه پزشکی نیز می‌شود. این اصول، پیوندی عمیق بین پزشکان و جامعه ایجاد می‌کند و به آن‌ها اجازه می‌دهد که به‌عنوان حامیان سلامت و رفاه عمومی شناخته شوند.

به‌طور کلی، اخلاق پزشکی به‌عنوان یک سنگ بنای مهم در نظام سلامت، بهبود کیفیت زندگی را در سطح فردی و اجتماعی به ارمغان می‌آورد و راهی برای تحقق ارزش‌های انسانی در عرصه پزشکی فراهم می‌کند.

انتهای پیام/

 



دانلود فایل