1401/11/24
روزنامه‌نگار پیشکسوت متذکر شد؛
نقش کمرنگ خبرنگاران رسانه‌های رسمی در زلزله خوی

 

یکی از مسائل مهم در اطلاع‌رسانی زلزله خوی، تناقض بسیار زیاد در ارائه خدمات نهادها و دستگاه های دولتی به زلزله‌زدگان بود، به طوریکه در رسانه رسمی اغلب آماری از رضایت مردم و افزایش خدمات را گزارش می داد و در رسانه‌های اجتماعی نارضایتی مردم بیشتر دیده می شد. اما یک رسانه حرفه‌ای برای پوشش چنین بحران هایی باید چه نکاتی را رعایت کند تا هم آرامش بر منطقه حاکم شود و هم انعکاس واقعیت فراموش نشود؟

رضا قوی‌فکر، روزنامه نگار پیشکسوت ضمن انتقاد از عملکرد دولت و رسانه ها در پوشش و کمک رسانی به زلزله زدگان خوی، وظیفه اصلی رسانه ها را ایجاد آرامش در جامعه، حضور فعال خبرنگار در میدان بحران، تشویق مردم به گردآوری کمک های انسان دوستانه، خنثی کردن شایعات و… عنوان می کند.

 روزنامه نگار پیشکسوت در بیان اقدامات رسانه های حرفه ای در زمان وقوع بحران، به شفقنا رسانه می گوید: من به عنوان خبرنگار حوادث تجربه پوشش چند زلزله را قبل از انقلاب داشتم، در چنین بحران هایی بزرگترین وظیفه یک رسانه ایجاد آرامش در جامعه و کاهش نگرانی مردم است. وظیفه بعدی رسانه تشویق مردم به گردآوری کمک های انسان دوستانه است.

او تاکید می کند: در بروز حوادث طبیعی، به غیر از دولت، دستگاه های مسئول و ستاد مدیریت بحران، همه مردم هم باید کمک کنند. در این زمینه رسانه با توجه به قابلیتی که دارد، به عنوان واسطه ای بین مردم و دولت و نهادهای مسئول عمل می کند. به عبارتی رسانه می تواند در نقش یک هماهنگ کننده و تشویق کننده، مردم را تشویق به انجام کمک های انسان دوستانه نسبت به هم وطنان و آسیب دیدگان کند.

قوی فکر با اشاره به اهمیت حضور خبرنگار حوادث در محل بحران می گوید: علاوه بر آن، رسانه باید با اعزام خبرنگارهای خود به محل حادثه، روایت های دست اولی از حجم آسیب ها و مشکلات مردم ارائه دهد و از نزدیک شرایط مردم را درک کند تا بهتر بتواند با مسئولان درباره نیازها و مطالبات مردم صحبت کند این درحالی است که خبرهای زلزله خوی بیشتر از سوی خبرنگاران محلی تهیه می شد و خبرنگاران رسانه های رسمی نقش کمرنگی ایفا کردند.

او ادامه می دهد: کار رسانه حساس و به راه رفتن بر روی لبه تیز تیغ شبیه شده است چون عملکردش هم اثرات مثبت دارد هم منفی ولی در چنین مواقعی رسانه باید به گونه ای عمل کند که هم مردم را از لحاظ روحی و روانی آرام کند و شایعات احتمالی را خنثی سازد و هم مردم را تشویق به کمک های مالی و امدادی کنند.

قوی فکر با اشاره به لزوم عملکرد حرفه ای دولت در مدیریت بحران می گوید: در زمان وقوع بحران دولت باید امکانات و شرایط را برای جمع آوری و ارسال کمک های مردم هم فراهم کند. در چنین حوادثی سانسور کردن، جلوگیری از کمک سلبریتی ها، شخصیت های مطرح و… معنا ندارد.

این روزنامه نگار پیشکسوت ضمن ابراز نارضایتی از عملکرد رسانه ها در پوشش زلزله خوی می گوید: متاسفانه در زلزله خوی، اتفاقات جانبی دیگری مثل برف، کرونا، زلزله ترکیه و… عملکرد رسانه های داخلی را تحت شعاع قرار داد با این حال من فکر می کنم رسانه های ما آنچنان که باید حرفه ای عمل نکردند و نتوانستند روحیه کمک رسانی مردم را در این حادثه تقویت کنند.

او با انتقاد به عملکرد رسانه ها و دولت در زلزله خوی می گوید: خوی شهر بزرگی نیست و حجم خسارت ها هم خیلی زیاد نبود ولی اگر رسانه ها و نهادهای مسئول حرفه ای تر به وظیفه خود عمل می کردند حجم اعتراض ها و ناراحتی های آسیب دیدگان هم کمتر می شد.

کد خبرنگار: 983127

انتهای پیام/



دانلود فایل