1402/06/03
گزارش اختصاصی نای قلم؛
افزایش نگرانی‌ها از استرداد توربین مولد برق آذرقند نقده

 

شهریورماه 1375 و با توجه به محرومیت شهرستان نقده و مستعد بودن دشت سولدوز برای کشت چغندرقند؛ دستور احداث کارخانه قند نقده صادر می‌شود.

به گزارش خبرنگار نای قلم، بعد از انجام مطالعات توسط کارشناسان امر در حوزه‌های مختلف و شروع کلنگ‌زنی، احداث ساختمان‌ها، ابنیه و نصب ماشین‌آلات، آذرقند نقده در سال 1384 با ظرفیت اسمی سه هزار تن در روز در زمینی به مساحت 132 هکتار و اشتغال‌زایی 500 نفر وارد فاز تولید می‌شود.

تا اینکه بنا بر مستندات موجود، در نیمه دوم دهه 80 توربین مولد برق کارخانه قند دزفول با انجام تشریفات قانونی و از طریق مزایده- با نظارت مسئولان وقت قضایی شهرستان شوش دانیال و به طرفیت سازمان تامین اجتماعی به عنوان خریدار- به قیمت 630 میلیون تومان که گویا به مرحله ورشکستگی رسیده بوده خریداری و به کارخانه آذرقند نقده منتقل می‌شود؛ اینک پس از سالیان سال با اقامه دعوای مالکان جدید کارخانه قند دزفول و حکم نیابت قضایی؛ تلاش‌ها بر این است که توربین مذکور از شرکت آذرقند نقده خارج و به شهرستان دزفول انتقال داده شود.

رای دادگاه بدوی شوش دانیال آن هم بعد از یک دهه موجب نگرانی کارگران و تیم مدیریتی شرکت آذرقند نقده و تشکل‌های کارگری استان شده است.

مدیرعامل شرکت آذرقند نقده می‌گوید: این شرکت با وجود تمام مشکلات و ناملایمات، طرح توسعه تولید تا پنج هزار تن در روز را در دست اجرا دارد و پیشبینی می‌شود با عملیاتی شدن طرح توسعه، زمینه اشتغال 70 نفر دیگر به صورت مستقیم در این واحد تولیدی فراهم شود.

* انتظارداریم حرف‌های ما شنیده شود

ابوالفضل احمدی می‌افزاید: به حکم دستگاه قضایی احترام می‌گذاریم اما انتظارداریم حرف‌های ما شنیده شود و تبعات احتمالی ناشی از اجرای حکم مذکور مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار می‌دارد: توربین مولد برق آذرقند نقده نیاز این شرکت را تامین می‌کند، دراوج کار شرکت که از شهریور شروع و تا بهمن ماه ادامه دارد، چنانچه این توریبن از شرکت خارج شود بدون تردید تولید با چالش جدی مواجه می‌شود چراکه برق نقده نمی‌تواند نیازهای این شرکت را تامین کند.

مدیرعامل شرکت آذرقند نقده ادامه می‌دهد: نتیجه تحقیقات و گزارش کارشناسان هیات کارشناسی روشن است ضمن آن که کارخانه قند دزفول در حال حاضر دو دستگاه توربین برق مشابه کارخانه قند نقده به ظرفیت دو برابر را در اختیار دارد و از سویی خروج توربین ازکارخانه شرکت قند نقده را به مدت دو فصل بهره برداری با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

احمدی با اشاره به آثار مثبت فعالیت تولیدی آذرقند نقده و درآمدزایی برای سه هزار و 300 خانوارچغندرکار در شهرستان‌های بوکان، مهاباد، اشنویه، شاهین‌دژ، محمدیار، نقده و پیرانشهر اضافه می‌کند: با خروج احتمالی توربین مولد برق در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن دو سال زمان لازم است تا دوباره این شرکت روی پای خودش بایستد که امیدواریم با عنایت مسئولان قضایی این موضوع منتفی و به گونه‌ای دیگر حل‌وفصل شود.

او ادامه می‌دهد: به حکم و دستور کارشناسان معرفی شده از قند نقده، قند دزفول، استانداری و اتاق بازرگانی تمکین کردیم و حتی پذیرفتیم که قیمت کارشناسی توربین مستقر در قند نقده را پرداخت کنیم اما مسئولان قند دزفول قبول نکردند و همچنان بر استرداد توربین به قند دزفول اصرار می‌ورزند.

* توربین مولد برق؛ بسان قلب تپنده یک مجموعه تولیدی

مشاور مدیرعامل شرکت آذرقند نقده هم توربین مولد برق را بسان قلب تپنده یک مجموعه تولیدی مانند آذرقند نقده توصیف می‌کند و می‌گوید: ما در شرکت توربین دیگری نداریم که چنانچه توربین موجود مشکلی پیدا کرد ازظرفیت توربین دوم استفاده کنیم.

کاظم زارعی‌نمینی می‌افزاید: خرید و نصب دستگاه جدید برای تولید برق در این شرکت حداقل دو سال زمان نیاز دارد و عملا قند نقده از مدار تولید خارج می‌شود بنابراین از مسئولان کشوری و استانی خواهشمندیم کمک کنند تا این پرونده سرانجام خوشی داشته باشد.

وی متذکر می‌شود: کارگران و خانواده‌های آنها و هزاران چغندرکار در شهرهای استان همچون ما دغدغه خاطر دارند و ما هم نگران تبعات این مسئله هستیم.

* اداره برق نقده قادر به تامین برق مورد نیاز آذرقند نیست

رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار آذربایجان غربی هم در این زمینه می‌گوید: به استناد اظهارات مدیران کارخانه قند نقده، اداره برق شهرستان نقده قادر به تامین برق مورد نیاز این واحد نیست چراکه ماهیت برق تولیدی از توریبن مولد برق قند نقده با برق تولیدی شهر متفاوت است.

آذربایجانی می‌افزاید: به حکم دستگاه قضا و قاضی احترام می‌گذاریم اما آیا مسئولان استان می‌توانند پاسخگوی عواقب این مسئله باشند؟

او گفت: به نظر می‌رسد که قصد دارند در فصل بهره‌برداری و آغاز تولید در شرکت آذرقند نقده تولید و اشتغال را در این کارخانه زمینگیر کنند و بدون شک ما نگران تبعات استرداد توربین مولد برق قند نقده هستیم!

*جازه نخواهیم داد کارخانه آذرقند نقده زمین‌گیر شود

دبیر کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار آذربایجان غربی می‌گوید: ضمن احترام به رای قاضی اجازه نخواهیم داد کارخانه آذرقند نقده در شروع فصل تولید و بهره‌برداری زمین‌گیر شود.

علی صحرانورد به مسولان استانی هشدار می‌دهد، جامعه کارگری آذرقند و تشکل‌های قانونی کارگران اجازه نخواهند داد با استرداد توربین مولد برق این کارخانه تعطیل شود.

وی از مسئولان کشوری خواست با این موضوع تساهل و تسامح نکنند چراکه علاوه بر بیکاری کارگران تبعات امنیتی نیز خواهد داشت ضمن اینکه توربین آذرقند نقده آبرو وحیثیت صنعت قند آذربایجان غربی است.

*مسئولان چه می‌گویند؟

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی ضمن بیان این مطلب که فراتر از قانون اقدام کرده و تاکنون در برابر اجرای حکم قانونی استرداد توربین مولد برق شرکت قند نقده ایستاده است؛ می‌گوید: کارشناسی‌های انجام شده مبین این موضوع هستند که اگر توربین برق قند نقده استرداد شود، این شرکت در بحث تولید و اشتغال‌زایی با چالش‌های جدی مواجه می‌شود.

ناصر عتباتی پیش از این نیز اظهار کرده است: رئیس دادگاه بخش محمدیار به منظور بررسی امکان اجرای حکم نیابتی و این که آیا امکان جداسازی و انتقال توربین بدون ایجاد خسارت وجود دارد یا خیر، موضوع را به واحد کارشناسی ارجاع می‌دهد که برابر نظر کارشناسی، این جابه‌جایی موجب خسارت به کارخانه می‌شود از این رو طرفین پرونده به مصالحه دعوت می‌شوند که البته به رغم تلاش‌های صورت گرفته توافقی حاصل نمی‌شود.

وی با اشاره به اشتغال بیش از 460 نفر در این شرکت بزرگ تولیدی و اظهار نگرانی از احتمال اجرای حکم و تبعات ناشی از آن بر حمایت دستگاه قضا از استمرار تولید و اشتغال‌زایی در شرکت آذرقند نقده تاکید می‌کند و در خصوص تصمیمات دستگاه قضایی استان اظهار می‌دارد: برای رفع مشکل پیش آمده و جلب نظر طرفین مقرر شد هیات سه نفره‌ای متشکل از یک کارشناس از سوی آذرقند نقده، یک کارشناس از جانب شرکت قند دزفول و کارشناسی به نمایندگی از سوی معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری – بی‌طرف و مرضی‌الطرفین – تعیین و در این خصوص اعلام نظر کنند.

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی می‌افزاید: مقرر شد در صورتی که امکان جابه‌جایی توریبن بی آن که خسارتی به کارخانه و روند تولید بزند؛ وجود داشته باشد این موضوع انجام شود و اگر برداشتن توربین موجب خسارت و اختلال در روند تولید شود، قیمت کارشناسی توربین تعیین و کارخانه آذرقند نقده ملزم به پرداخت مبلغ تعیین شده خواهد بود.

عتباتی تاکید می‌کند: بنده به حکم قضایی قاضی پرونده احترام می‌گذارم لیکن تاکید ما بر این است که مشکل ایجاد شده به صورت مسالمت‌آمیز حل‌وفصل شود، توجه داشته باشیم که امرار معاش بیش از سه هزار چغندرکار در شهرهای مختلف استان و خانواده‌های آنها با فعالیت آذرقند نقده صورت می‌گیرد و بدون تردید اگر پرونده به نتیجه نرسد، این شرکت برای ادامه تولید دچار مشکلات جدی شده و اشتغال کارگران منطقه به خطر می‌افتد.

* به دنبال حل این چالش به روش‌های مسالمت‌آمیز هستیم

جواد کرمی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی هم در حاشیه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری ضمن احترام به حکم نیابتی دستگاه قضا در خوزستان می‌گوید: نگران تبعات و عواقب خروج توربین مولد برق قند نقده و بروز چالش‌هایی در منطقه هستیم بنابراین اعتقاد به تعاملات و حل این چالش به روش‌های مسالمت‌آمیز هستیم تا شرکت قند نقده از مدار تولید خارج نشود.

در این گفتگو عنوان شده است که با خروج توربین مولد برق قند نقده؛ مسئولان برق شهرستان قند نقده نسبت به تامین برق مورد نیاز این کارخانه اقدام می‌کنند این در حالیست که براساس گفته‌ متولیان امر برق اداره برق شهرستان نقده نمی‌تواند اهداف تولیدی این کارخانه را تامین کند.

به نظر می‌رسد مسئولان استان در خصوص مشکل اخیر کارخانه قند نقده صریح و شفاف صحبت نمی‌کنند و ادامه این موضوع می‌تواند بساط تولید و اشتغال برای هزاران نفر در شهرستان محروم نقده را به خطر بیندازد.

انتهای پیام/



دانلود فایل