1401/06/31
یادداشت؛
امنیت پیش‌نیاز تداوم زندگی اجتماعی

 

لعیا نورانی زنوز/ یکی از واقعیت های غیرقابل انکار دنیای معاصر، نقش بی بدیل رسانه هاي جمعي در جهت دهي به افکار عمومي است به طوری که عصر حاضر را عصر "ارتباطات و رسانه ها" ناميده اند.

رسانه ها به طور عمومی رکن رابط دولت و مردم هستند. مردم از طریق رسانه هاست که با اتفاقات، سیاست ها، خط مشی ها، نوع برنامه‌های ملی، بین‌المللی و یا ضد آنها مطلع می‌شوند، این رسانه ها هستند که امیدآفرینی می کنند و مردم روحیه می گیرند، خوشحال، مفتخر یا غمگین و شرمنده می‌شوند.

 به عبارتی امروزه در عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات که محصول توسعه رسانه های نوشتاری، مکتوب و شبکه های اجتماعی است، این حقیقت به خوبی اثبات شده که جامعه پذيرى، انتقال فرهنگ و نظام ارزش ها از جمله مواردی هستند که در نتیجه کارکرد رسانه ها صورت تحقق به خود می گیرند به گونه ای که در صورت عدم انجام رسالت و کارکرد واقعی از سوی آنها ممکن است تاثیرات قابل توجهی در پیدایش دگرگونی ها، ایجاد شكاف هاي اجتماعي، تغيير و تهديد بافت اجتماعي و ارزش های يك جامعه و به دنبال آن در ناامنی کشورها داشته باشد.

پرواضح است که امنیت به عنوان بنیادی ترین نیاز هر کشور، پیش نیاز ارتقای رفاه و سلامت مردم و تداوم زندگی اجتماعی است که فقدان یا اخلال آن پیامدها و بازتاب های نگران کننده و خطرناکی به دنبال دارد.

این موضوع در استان آذربایجان غربی به لحاظ هم مرزی با سه کشور خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است.

استان مرزی آذربایجان غربی با دارا بودن 823 کیلومتر مرز آبی و خاکی با کشورهای جمهوری نخجوان و ترکیه و عراق یکی از پرتنش ترین مرزهای کشور بوده و از دیرباز آماج تاثیرات رسانه ای است، این رسانه ها با ارائه و عرضه انحرافات اجتماعی، کارکردهای منفی و اثرات مخربی برای امنیت مرزهای استان دارند که از جمله آنها می توان به عادی سازی هنجارشکنی، تضعیف اعتماد اجتماعی، گسترش خشونت، بحران سازی، استفاده ابزاری از قومیت ها، تحریف هنجارها و ارزش ها اشاره کرد از این رو فرصت های جدیدی را برای پذیرش نقش های فرهنگی پدید آورده اند.

اگرچه در شرایط حاضر، گستردگی رسانه های ارتباط جمعی و به ویژه شبکه های اجتماعی، شکل جدیدی از روابط اجتماعی را موجب شده است به طوری که مرزهای سیاسی کشورها توان جدایی ملت ها به طور معنی دار از یکدیگر را ندارند و امروزه فناوري به عنوان يك ايدئولوژي در سطح جهان ظهور و بروز دارد و توانسته ارزش ها، آداب و رسوم خود را در جوامع ديكته كند که محصول آن پیوستگی، تعامل و یکسان سازی ارزش ها و ایدئولوژی ها و تاثیرپذیری فرهنگ ها از یکدیگر در سطح جهانی است اما همین رسانه ها و شبکه مجازی توانسته در جهت دهی افکار عمومی نقش مهمی ایفا کند.

اين جاست كه نياز به تقویت رسانه هاي داخلي استان در راستای بالا بردن امنيت داخلی و مرزها، جامعه پذيري سیاسی و اجتماعی افراد و اﻧﻄﺒﺎق آن ﺑـﺎ آرﻣـﺎن ﻫـﺎ، ارزش ها و ﻫﻨﺠﺎرﻫﺎي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ، آموزش، اطلاع رسانی، مشارکت اجتماعی، ايجاد همبستگي بين اجزاي گوناگون جامعه، وحدت، همگرایی و انسجام ملی و ...بیش از پیش احساس مي شود چرا که ارتباط مستقیم بین امنیت ملی و اعتماد اجتماعی وجود دارد و رسانه ها مهمترین عامل ایجاد و توسعه اعتماد هستند.

با توجه به آنچه ذکر شد، می توان اذعان کرد که ايجاد نظم و امنيت از كاركردهاي مثبت و بسيار مهم رسانه هاست.

 افزایش سواد رسانه ای به منظور آشناسازی مخاطبان با ترفندها و تبلیغات رسانه ها و شبکه های اطلاعاتی دشمن، بیان کردن اهداف و مقاصد جنگ رسانه ای دشمن و تبیین پیامدهای آن، تقویت بنیه رسانه ای استان، تقویت قدرت نقادی، ارزیابی و تحلیل گری رسانه ها در زمینه امنیت ملی، ارائه اطلاعات لازم در خصوص امنیت ملی، پرهیز از دامن زدن به بحران ها و اختلافات بین ملت ها و فرهنگ ها و توجه به اصل اخلاق حرفه ای رسانه ای در عدم تبلیغ برای بحران ها و جنگ، تقویت امنیت جهانی و ایجاد ضمانت اجرا برای پایبندی به این اصول از جمله از اصول و راهکارهایی هستند که می توانند در تنظیم و برقراری امنیت ملی در حوزه رسانه ها مفید واقع شوند.

وقتی این مهم صورت تحقق به خود گرفت و امنیت برقرار شد، ارزش های غالب و رایج سیاسی به تدریج به تک تک افراد جامعه القا و آنها قادر به برقراری رابطه با نظام می شوند که طی آن فرد و حکومت انتظارات یکدیگر را درک می کنند و این باعث می شود آحاد جامعه از هنجارها، ارزش ها و قوانین که اساس و قوام جامعه را تشکیل می دهند، پیروی کنند و بدین ترتیب نظم اجتماعی ایجاد شود.

سخن آخر اینکه؛ ما برای گام نهادن در این مسیر به آگاهی، بینش و بصیرت بیش از هر چیزی نیازمندیم و رسانه ها تنها چراغ‌های آگاهی و دانش ‌اند که آذربایجان غربی بیش از هر سرزمینی به این چراغ‌ها احتیاج دارد.



دانلود فایل