1401/12/23
شامگاه امروز؛
اولین همایش ملی نظامی‌شناسی به کار خود پایان داد

 

اولین همایش ملی نظامی‌شناسی (بزرگداشت نظامی، گنجینه حکمت ایران) شامگاه امروز به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرنگار نای قلم، در مراسم اختتامیه این همایش در بخش سخنرانان، دکتر عادل بهنام و شعله عبدالعلی پور رتبه اول، دکتر قدرت قاسم پور رتبه دوم و دکتر سونیا حسن‌دایی رتبه سوم را کسب کردند.

در بخش مقاله نیز لوح تقدیر رتبه اول و تندیس همایش به دکتر مرتضی ذوالفقاری اهدا شد.

براساس نظر هیات داوران رقیه اسدالهی رتبه دوم و زهره گودرزی رتبه سوم را کسب و لوح تقدیر دریافت کردند. همچنین دکتر برات محمدی مورد تجلیل قرار گرفت.

در پایان مراسم بیانیه همایش نظامی شناسی توسط دکتر برات محمدی قرائت شد.

گفتنی است، روز ۲۱ اسفندماه در تقویم رسمی ایران به نام بزرگ حکیم نظامی گنجوی مزین شده‌ است، این درحالیست که جمهوری آذربایجان سال ۲۰۲۱، هشتصد و هشتادمین سالگرد نظامی گنجوی را به عنوان سال نظامی گنجوی نامگذاری کرد.

این اولین اقدام جمهوری آذربایجان برای تحریف هویت فرهنگی ایران نیست به طوری که جایگزینی اشعار ترکی به جای اشعار کاشیکاری‌شده فارسی بر بدنهٔ مقبره نظامی گنجوی در شهر گنجه، ثبت جهانی مواردی چون بازی چوگان با عنوان بازی با توپ روی اسب قره‌باغ در یونسکو، موسیقی عاشیقلار که در دوران شاه اسماعیل صفوی در ایران متولد شد، ثبت جهانی شب یلدا، ثبت ساز تار و عرضه نان لواش به عنوان میراث ملی را می‌توان از دیگر اقدامات این کشور عنوان کرد.

پژوهشگران فرهنگ و ادبیات، معتقدند این اقدامات چیزی نیست جز تحریف تاریخ و حقیقت، از همه مهمتر اینکه هویت‌تراشی برای نظامی گنجوی خلاف اسناد و مدارک حقوقی، سیاسی، ادبی و تاریخی بوده و سکونت نظامی در گنجه نمی‌تواند دلیلی بر ایرانی نبودن وی باشد.

اما سوال این است که راهکار مقابله با این جعل و تحریف‌ها چیست؟

به نظر می‌رسد اولین راهکار، پاسداشت سرمایه‌های ادبی و ملی است، بدون تردید بی‌تفاوتی نسبت به سرمایه‌ها و داشته‌های تاریخی زمینه‌ساز شخصیت‌سازی و جعل هویت‌ها خواهد بود.

اجرای برنامه‌های مختلف در مراکز علمی و دانشگاهی در راستای آشنایی بیشتر نسل جوان با چهره‌های ادبی و مفاخر، افزایش فعالیت انجمن ها و تشکل هایی نظیر خانه ادبیات و موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران حول این موضوعات، برگزاری همایش‌های بزرگداشت و تداوم آنها، برگزاری نشست‌های مشترک بین فرهیختگان، تولید محتواهای مستند و موثر توسط رسانه‌ها از جمله اقداماتی هستند که می‌تواند در رویارویی فرهنگی و تبلیغاتی با جاعلان و تحریف‌کنندگان موثر باشد و از این پس، غباری از سر تغافل بر تندیس مشاهیر و مفاخر ما ننشیند.

در این راستا همایش ملی نظامی‌شناسی (بزرگداشت نظامی، گنجینه حکمت ایران) در ارومیه با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی و موسسه آموزش عالی آفاق ارومیه به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

بازشناسی آثار نظامی، موسیقی در آثار نظامی، روانشناسی در آثار نظامی، ایران‌دوستی در آثار نظامی و انسان‌دوستی در آثار نظامی، سیری در اندیشه و تفکر نظامی، باورهای اخترشناسی در آثار نظامی، بازآفرینی شخصیت‌ها در آثار نظامی، رنگ و مفاهیم نمادین آن در خمسه‌ی نظامی و بررسی تطبیقی مفاهیم نمادین چهارپایان در آثار نظامی از محورهای این همایش بود و دو پنل‌ تخصصی در خصوص "منزلت اجتماعی نظامی گنجوی در چشم و دل ایران و جهان"، "نظامی از دیدگاه تذکره‌ها، چهره عدل در آئینه شعر حکیم گنجه"، "عشق در هفت پیکر نظامی"، "ایران‌شناسی در آثار نظامی"، "شعر و کلام نظامی به روایت نظامی"، "شیرین شه بانویی در خوزستان و میان رودان یا شاه‌دختی در ارمنستان" و "بررسی اخلاق در کلام نظامی گنجوی" برگزار ‌شد و اساتید و صاحبان مقالات از دانشگاه‌های آتن، تهران، البرز، اهواز، فرهنگیان و آفاق ارومیه، موسسه بیان گویا تمدن و فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری به ارائه سخنرانی و بیان نظرات خود در خصوص محورهای همایش پرداختند.

تعداد کل مقالات واصله 39 مقاله از 21 دانشگاه، سازمان و پژوهشکده مختلف بود که مقالات توسط 25 داور از 12 دانشگاه و پژوهشکده مختلف مورد بررسی قرار گرفت و 24 مقاله پذیرفته شد.

در این همایش 15 مقاله‌ی پذیرفته شده جهت ارائه به صورت شفاهی و 9 مقاله به صورت پوستر بود.

مقالات این همایش در ISC و سیویلیکا نمایه‌سازی می‌شود.

کد خبرنگار: 983127

انتهای پیام/



دانلود فایل