کارگران فاقد مزد مناسب به نکات ایمنی توجه نمیکنند. این نکتهای بود که روز گذشته شهرام غریب، مدیر ایمنی صنایع و مدرس تخصصی ایمنی و حوادث در گفتوگو با ایلنا به آن اشاره کرد و گفت: نیروی کار باید با دل خوش کار کند تا بتواند با حفظ انگیزه تمامی دقت خود را در درست اجراشدن فرایندهای کار به کار ببندد و اگر چنین نباشد، باید هر لحظه منتظر حادثهای باشیم که یا جان نیروی کار یا سرمایه را به مخاطره بیندازد.
غریب درباره نسبت مزد دریافتی کارگران با وقوع حوادث شغلی با اشاره به موضوع افزایش مزد ۳۵ درصدی در عین وجود تورم ۴۵ درصدی، اظهار کرد: بنده مطلع نیستم کسانی که تصمیم مزدی امسال را در شورای عالی کار گرفتند، آیا اطلاعی از وضعیت اقتصادی کشور و علم اقتصاد دارند. اما میدانم کسانی که این تصمیم را گرفتند، فاقد دیدگاه اقتصادی بودند. ما کاری به این موضوع نداریم که چه کسانی دستمزد را در ایران با سایر کشورها مقایسه میکنند. اما اگر واقعبینانه نگاه کنیم، باید اعتراف کنیم که مایحتاج اولیه زندگی برای یک هفته با مبلغی بیش از پنج میلیون تومان پس از رفتن به یک فروشگاه تمام خواهد شد.
وی افزود: این درحالی است که اکثریت قاطع کارگران مستأجر بوده و هزینه اجارهخانه را در سطوح مختلف میدهند. حداقل حقوق باید بتواند یک خانوار سه تا چهار نفره را تا پایان سال به حدی منطقی برساند. اگر تورم بالا میرود، باید حقوق نیز به همین نسبت بالا برود. اتفاقی که در صورت عدم رعایت قوانین علم اقتصاد و قانون کار میافتد، این است که ما به اندازهای که انتظار داریم، با مزد اندک بازدهی نخواهیم داشت.
غریب در مثالی مطرح کرد: وقتی ما به ورزش فوتبال نگاه میکنیم، متوجه میشویم در فوتبال حرفهای بازیکنانی که دیر یا اندک حقوق میگیرند، بهطور مشخص بازی بدتری از خود ارائه میدهند؛ در چنین شرایطی چه توقعی باید باشد که یک کارگر حقوق و مزد کافی نگرفته و درعینحال تعصبی به کار داشته باشد؟
این متخصص حوزه ایمنی کار تصریح کرد: در شرایطی که انگیزه شغلی به دلیل مزد نامکفی وجود داشته باشد، یک زنجیره به وجود خواهد آمد؛ عدم اهمیت و تعصب و توجه به کار ناشی از عدم انگیزه، به بیدقتی میانجامد و بیدقتی به خطا و اشتباه منتهی میشود و اشتباه نیز حادثه و آسیب را موجب میشود. پایان این زنجیره نیز مرگ نیروی کار است که یک فاجعه محسوب میشود. به عبارت بهتر، ما خودمان حادثه را به دست خود در یک زنجیره فرایندی میسازیم.
او تأکید کرد: باور بنده با بررسی و رصد میزان تغییرات و افزایش حوادث شغلی این است که این موضع تا حد قابل اعتنایی به وضعیت مالی و درآمدی نیروی کار ربط دارد. عمده دلایل بروز حادثه نبود آموزش و فقدان فرهنگ ایمنی و وضعیت مزدی نیروی کار است و به این اعتبار، درآمد و مزد ناکافی نیروی کار یکی از ارکان تولد و تشدید احتمال بروز حادثه در یک واحد تولیدی و خدماتی است.
این مدرس ایمنی کار افزود: اگر فرض بگیریم شما در یک واحد تولیدی پتروشیمی خاص در حال کار هستید، در صورت برخورداری از مشکلات مالی و درآمدی جسم شما در محیط کار است اما ذهن و روح شما در جایی است که مشکلاتتان تلنبار شده است. شما دائما به اقساط کالاهای خریداریشده و اجارهخانه خود فکر خواهید کرد و در میان انبوه افکار، دیگر جایی برای توجه به ایمنی باقی نمیماند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی قطعا احتمال بروز حادثه به حداکثر خواهد رسید. با این اوصاف مشخص نیست مسئولان چگونه بدون توجه به تبعات عدم افزایش مکفی مزد، چنین تصمیمی را برای سال جاری اتخاذ کردهاند و به آمارهای مختلف آسیبهای روانی و شغلی و حادثهای کارگران در سنوات اخیر توجه نکردند!
غریب با اشاره به تجربه خود در جلسات آموزشی و تدریس ایمنی و کلاسهای توجیهی در واحدهای مختلف اظهار کرد: اولین ضربهای که به تیم تدریس مدیریت ریسک شغلی و ایمنی و بهداشت حرفهای در جلسات ویژه واحدهای مختلف از سوی نیروی کار زده میشود، این است که در حین جلسات و در حین آموزش نکات، پرسنل میگویند «مگر میتوان با این مزد به همراه رعایت این مجموعه نکات کار کرد» و به زبان خودمانی بیان میشود که «نفس شما از جای گرم بلند میشود که در میان انبوه مشکلات مدیریتی و معیشتی نگران ایمنی هستید!». در چنین شرایطی طرح موضوع ایمنی و اقناع مخاطبان (نیروی کار) بسیار دشوار است.
این متخصص ایمنی صنایع تصریح کرد: کارگرانی که در واحدهای با درآمد و حقوق نامکفی در برابر آموزشهای ایمنی قرار میگیرند، هیچ انگیزهای برای فراگیری ندارند و در اولین تماس با مدرسان ایمنی، فقط نسبت به مشکلات خود درددل میکنند.
انتهای پیام/