امروزه، مناطق ویژه اقتصادی بخش مهمی از استراتژی توسعه اقتصادی دولتها هستند، این مناطق در حوزه تجارت خارجی به عنوان یک کاتالیزور قدرتمند برای رشد اقتصادی و تسهیل سرمایه گذاری ظهور کردهاند.
مناطق ویژه اقتصادی مناطقی هستند که در آن کارآفرینان میتوانند با شرایط ترجیحی تجارت کنند. چنین مناطقی برای جذب سرمایهگذارانی طراحی شدهاند که به لطف شرایط مساعد برای فعالیت در منطقه، میتوانند سود و اشتغال خود را افزایش دهند.
دلایل متعددی وجود دارد که چرا مناطق ویژه اقتصادی میتوانند برای کشورها و مناطق مفید باشند، از آنجایی که جهان به طور فزایندهای به هم پیوسته میشود، واضح است که مناطق ویژه اقتصادی میتوانند مزایای بسیار زیادی برای کشورهای در حال توسعه و سایر کشورهای توسعه یافته فراهم کنند این مناطق میتوانند به جذب سرمایهگذاری، دسترسی به بازارهای جدید، آزمایش ایدههای جدید و انتقال دانش و فناوری، توسعه زیرساختها، افزایش اشتغال و تواناییهای نیروی کار محلی، کاهش نابرابریها و جذب متخصصان کمک کنند.
در مجموع، مناطق ویژه اقتصادی یک راه محبوب و ابزار ارزشمندی برای کمک به توسعه و شکوفایی اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه هستند، با این حال برای دستیابی به این مزایا، مدیریت موثر مهم است.
به نظر میرسد ایجاد مناطق ویژه و آزاد اقتصادی در استانی چون آذربایجان غربی که ۹۶۰ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان دارد، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
آذربایجان غربی در مسیر توسعه تجارت بینالملل ایران، بیشترین سهم را به ویژه در خصوص حضور ایران در بازارهای اروپایی دارد و سالهاست که مرزهای این استان از جمله مرز بازرگان، در زمره سه مرز برتر تجاری ایران به شمار میرود.
ضمن اینکه این استان حدود یک چهارم پایانههای مرزی و مرزهای رسمی کشور را در اختیار دارد و با دارا بودن مرزهای بازرگان، سرو و رازی ظرفیتی بینظیر برای توسعه اقتصادی به شمار میآید.
با توجه به این پتانسیلها، عملیات اجرایی منطقه ویژه اقتصادی سرو - ارومیه به همت مسئولان استانی و کشوری امروز با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی و استاندار آذربایجانغربی و جمعی از مسئولان استان آغاز شد.
منطقه ویژه اقتصادی ارومیه-سرو در دو زون، یکی در مرز سرو و دیگری در شهرک صنعتی فاز ۳ ارومیه اجرایی خواهد شد، برای راهاندازی این منطقه، ۴۲۰ هکتار زمین در مرز سرو و ۵۰۰ هکتار زمین در شهرک صنعتی شماره ۳ ارومیه در جاده سرو تدارک دیده شده است.
منطقه ویژه اقتصادی سرو - ارومیه با اعتباری بالغ بر 12 هزار میلیارد تومان در 988 هکتار احداث میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در این مراسم گفت: این منطقه ظرفیتی بیبدیل برای واحدهای تولیدی و استفاده بهینه از پتانسیل مرز است.
سیداحسان خاندوزی افزود: طبق تعهد سازمان مسئول مدیریت منطقه ویژه، در دهه فجر سال آینده، اتمام مرحله اجرایی شدن زیرساختهای این منطقه ویژه اقتصادی اعلام خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه بخشهای حصارکشی و فنس طی شش ماه و در مدت کوتاهتر به سرانجام میرسد، خاطرنشان کرد: با همت دستگاههای متولی، یکی از ظرفیتهای بسیار خوب آذربایجانغربی در جوار مرز سرو و گمرک این منطقه به فرصت بیبدیلی برای شرکتهای تولیدی تبدیل میشود تا در کوتاهترین زمان از مزیتهای منطقه ویژه استفاده کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه افزود: واحدهای تولیدی میتوانند در منطقه ویژه ارومیه - سرو با کمترین هزینه و فاصله، عملیات ترانزیتی و گمرکی خود را با ترکیه انجام دهند.
خاندوزی در پایان تصریح کرد: ضمن تسریع شروع عملیات اجرایی منطقه ویژه اقتصادی ارومیه – سرو، برای بهرهبرداری از ایکس ری مرز سرو نیز تدابیری اندیشیده شده است.
سرو یکی از شهرستانهای ترانزیتی و گمرکی آذربایجان غربی است. مرز سرو در حدود ۵۵ کیلومتری شهر ارومیه واقع شده و یکی دیگر از مرزهای سهگانه زمینی ورود به کشور ترکیه است.
انتهای پیام/