NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

یادداشت؛

روز خبرنگار؛ روز رسالت و رسانه

تاریخ انتشار: 1403/05/16 | 15:30

محمدعلی خالق نژاد 

"ن، والقلم ومایسطرون" 

قسم به قلم و آنچه می نویسد 

سخن الهی کلام خداوند رحمان و رحیم است  پس نوشته و نوشتن حرمت دارد و به مصداق "حرمت امامزاده با متولی آن است." پس حرمت قلم هم با اهل قلم است.

هفدهم مرداد ماه سال ۱۳۷۷ یادآور مجاهدت و شهادت مظلومانه خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) شهید محمود صارمی که در مسیر روایت حقیقت بی ادعا راوی آگاهي و نیک اندیشی بود و به همراه هشت تن از دیپلمات‌های کنسولگری جمهوری اسلامی ایران به دست طالبان متحجر در افغانستان شربت شهادت نوشیده و به لقای یار پیوستند.

چنین روزی در تقویم ملّی جمهوری اسلامی ایران و به پاسداشت نام "شهید محمود صارمی" در اولین سالگرد شهادتش توسط شورای فرهنگ عمومی به نام روز خبرنگار ثبت شد تا به بهانه این روز از تلاش‌های این مرزبانان آزادی، عدالت و حقوق  تقدیر به عمل آید. جا دارد که به این منادیان اطلاع رسانی و آگاهی بخشی‌گفته شود: 

هر روز ، روز توست...‌ نگذار تو را ارزان بخرند جماعتی که از خدانمی ترسند از قلم تو هراس دارند و این تکلیف تو را مقدس می کند.

خبرنگاران به عنوان چشمان بیدار و وجدان هوشیار جامعه‌، نقش حیاتی در روشن سازی حقایق و رساندن صدای مظلومان به جهانیان دارند با تلاش های شبانه روزی و خستگی ناپذیر خود به ارتقای سطح آگاهی و دانش عمومی جامعه کمک می کنند.

روز خبرنگار در حقیقت یادآور اراده عظیم مردان و زنانی است که برای بازگویی حقایق، پرچم مقدس اطلاع رسانی را بر دوش گرفته و چراغ راه جامعه خویش گشته اند.

خبرنگاران متعهد و دلسوز کشور که با تیغ برّان قلم با سفیران یأس ودروغ وتباهی در ستیزند.

در این روز نیز همچون دیگر روزهای مناسبتی خبرنگاران که در کشاکش بحران ها، قلم بر زخم جامعه زده و آن را به نگارش در آورده اند عزیز پنداشته و پیشینه اش گرامی داشته می شود. اما چه می توان کرد که سهم خبرنگار به پهنا و وسعت کوچه ای دورافتاده و بن بست است. از روزی که ایرانی قلم را به خدمت اندیشه اش گرفت و نگارش آغاز کرد تا مردمانش را به مسائل روز زمانه آگاه کند سال هایی به درازای تاریخ ورود ایران به عصر مدرن می گذرد. در دنیای کنونی که مارشال  مک لوهان دهکده جهانی توصیف نموده  با وجود تکنولوژی های پیشرفته و متعدد در امر دستیابی سریع به اطلاعات و منابع مختلف و با وجود درگیری و خشونت که به طور آشکارا در بیشتر نقاط این کره خاکی فراگیر شده است کسب اطلاعات موثق و قابل اطمینان در مورد وضعیت سیاسی، اجتماعی و امنیتی بشر و میزان آوارگی آنها بسیار دشوار و در عین حال بسیار ضروری و حیاتی است.

خبرنگاران از مهره های اساسی این مهم به شمار می روند. اما از حق نباید گذشت که در این میان هستند کسانی که از نام و نان خبرنگاری نصیبی ندارند ولی گاهی اوقات به خاطر اطلاع رسانی و با هدف کمک به همنوع خود دچار دردسرهای بزرگ می شوند و حتی لطمات و صدمات جبران ناپذیری نیز متحمّل می گردند.

روز خبرنگار روزی از جنس حرمت و عشق به قلم است. خبرنگاری به معنای واقعی کلمه مصداق بارز آیه کریمه «ن، والقلم و ما یسطرون»است و خبرنگاران در خنثی سازی فعالیت بیگانگان نقش غیر قابل انکاری را ایفا می نمایند. صداقت و واقع بینی و واقع نمایی از ویژگی های مهم خبرنگار موفق است. خبرنگار موفق کسی است که قلم را به خدمت اندیشه اش در آورده و حوادث تلخ و شیرین جامعه را بدون وارونه نمایی صرفا آنگونه که هست منعکس نماید.خبرنگار ایرانی حریّت و آزادگی را به نام و نان و به بهایی ارزان نمی فروشد و به این کلام شهید مظلوم دکتر بهشتی معنا می بخشد که «بهشت را به بها دهند نه بهانه».

خبرنگار تنها فردی است در جامعه که علاوه بر دغدغه خود اضطراب و دغدغه مشکلات جامعه را به عنوان حافظ حقوق جامعه و مردم به همراه دارد. واژه خبرنگار یادآور زحمات خالصانه افرادی است که در راه اعتلای بشریّت از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نمی کنند و از هیچ خطری نمی هراسند تا پیام مهمی را در جامعه اطلاع رسانی نمایند.

از این روست روز خبرنگار روز حق بینی، حق نویسی، حق طلبی، حق گویی و روز گام نهادن در وادی آگاهی و نیک اندیشی و روز اطلاع رسانی و آگاهی بخشی با سلاح قلم است. رسالت خبرنگاری و روز آن تا بدان حد است که خبرنگاران به خاطر اطلاع رسانی به مردم آنچه را که دارند در طبق اخلاص نهاده و حتی در این وادی جان شیرین خود را فدا می نمایند.

هفدهم مرداد ماه از آن جهت به عنوان روز خبرنگار در تقویم ایرانی جاخوش کرده که لحظه های تاریخی و به یاد ماندنی با قلم و دوربین آنان برای ماندن در تاریخ ثبت و ضبط می شود. خبرنگاران از آن رو که واقعیت های موجود در جامعه را بدون کم و کاست منعکس می نمایند همواره مورد نکوهش آنانی که منافعشان به خطر می افتد قرار می گیرند ولی خم به ابرو نمی آورند و این نکوهش و سرزنش اندک خللی در چرخاندن قلمشان به وجود نمی آورد.

پس روز خبرنگار را به حق می توان روز «رسالت و رسانه» نامید. 

ارسال نظرات