لعیا نورانی زنوز/ سالهای نه چندان دور زنان به دلیل باورها، هنجارهای اجتماعی و آداب و رسوم نادرست با موانع بزرگی روبرو بودند و نابرابری بین زنان و مردان به طور گستردهای آشکار بود، در کلاسهای درس، در محل کار و حتی در خانه.
در حال حاضر زندگی زنان از بسیاری جهات به طرز چشمگیری بهبود یافته است اما به رغم این پیشرفتها، همچنان با برخی سیاستهای تبعیضآمیز و موانع اجتماعی و فرهنگی مواجه هستند به طوری که مشارکت مدنی آنها را محدود و حقوق و پتانسیلهای آنها را با مشکل مواجه میکند.
زنان فقط نیمی از جمعیت نیستند بلکه پرورشدهنده و هدایتکننده هر دو نیمه هستند و خواهناخواه در پیریزی ابعاد انسانی توسعه، نقش اساسی دارند لذا به عنوان یک موضوع راهبردی باید ذهن برنامهریزان، سیاستگذاران و مدیران محلی و ملی را به خود مشغول کند و به این باور برسند که زنان در خط مقدم زنجیره پیشرفتهایی هستند که منجر به توسعه میشود؛ توسعهای که تنها به سرمایه، دانش، قدرت اقتصادی، علم یا فناوری وابسته نیست بلکه در گرو تحقق برابری اقتصادی، اجتماعی و حفظ انضباط اجتماعی است.
حال این سوال مطرح میشود که چگونه این راه میتواند هموار شود؟ پاسخ در توانمندسازی زنان نهفته است. در واقع یکی از شاخصهای تأثیرگذار بر مشارکت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی زنان "آموزش و توانمندسازی" آنان است. به هر میزان روی آموزش و مهارتآموزی زنان برنامهریزی و سرمایهگذاری شود، اثر مستقیم و غیرمستقیم بر توسعه دارد.
توانمندسازی زنان یک شاخص حیاتی توسعه است و دستیابی به آن مستلزم حضور فعال آنان در عرصههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است. هر چه مشارکت زنان در این عرصهها بیشتر باشد، جامعه توسعه یافتهتر است.
در این راستا امروز نشست تخصصی بررسی راهکارهای توسعه مشارکتهای اقتصادی و اجتماعی بانوان به میزبانی شرکت شهرک های صنعتی آذربایجان غربی و همکاری دفتر امور بانوان و خانواده استانداری در سالن آمفی تئاتر برج خدمات فناوری کسب و کار ارومیه برگزار شد.
مشاور و مدرس توسعه کسب و کار و برند در این نشست به عوامل فرهنگی، اجتماعی و تفکرات سنتی در کشورهای در حال توسعه اشاره کرد که سبب شدند حضور زنان و مشارکت آنها در زمینههای اقتصادی و اجتماعی کمتر شود.
دکتر آیدا دانش با بیان اینکه بعد از انقلاب اسلامی شاهد نقشآفرینی زنان در جامعه هستیم، اظهار کرد: با توجه به تنگناهای معیشتی باید مشارکت اقتصادی زنان افزایش یابد تا وضعیت اقتصاد خانوادهها رو به بهبود رود.
او با بیان اینکه بسیاری از پارامترهای فرزندآوری و ازدواج جوانان در گرو مسائل اقتصادی است، ادامه داد: نرخ مشارکت زنان در جامعه در سال گذشته 14.1بود که حدود یک پنجم نرخ مشارکت مردان را شامل میشود اما با توجه به اینکه نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند متاسفانه سهمشان در این فضا برابری نمیکند.
دانش، بر مهارتآموزی و توانمندتر شدن بانوان تاکید و اذعان کرد: زنان کارآفرین و توانمند زیادی در بخش خصوصی استان فعالیت دارند اما هنوز هم تعداد کارتهای بازرگانی که برای زنان استان صادر شده است کمتر از کارتهای صادر شده برای مردان است و این سقف شیشهای زمانی کمتر میشود که ما با زنان آگاه و توانمندی سر و کار داشته باشیم.
این مدرس توسعه کسب و کار، حضور زنان در دورههای تخصصی کسب و کار و مهارتآموزی را ضروری دانست و گفت: آموزش باعث توانمند شدن بانوان میشود.
او فرهنگسازی و ایجاد فضای امن برای کسب و کار بانوان را نیز ضروری دانست و خاطرنشان کرد: با تبلیغات و افزایش زمینههای مهارتی بانوان میتوان حضور بیشتر بانوان در عرصههای مختلف را به ارمغان آورد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی هم در این نشست گفت: شهرکهای صنعتی در راستای حمایت از فعالان اقتصادی در حوزه صنایع خرد، کوچک و متوسط میتواند کمک کند تا برخی از فعالیتهای اقتصادی در راستای ایجاد معیشت برای فعالان این حوزه و ایجاد اشتغال شکل گیرد.
امیر شهسوار، تشکیل زنجیره ارزش را به عنوان یکی از مدلهای اقتصادی عنوان و خاطرنشان کرد: توسعه این ظرفیت و زنجیرهها از جمله برنامههای مهم سازمان صنایع کوچک به شمار میرود و در این راستا ما می توانیم همکاری خوبی با معاونت سیاسی- اجتماعی و اداره کل امور بانوان استانداری داشته باشیم و از بانوانی که می توانند زمینه اشتغال فراهم کنند و یا فعالیت اقتصادی فردی یا گروهی داشته باشند، حمایت کنیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی افزود: توسعه فعالیتها در حوزه زنجیره ارزش و خوشههای صنعتی یکی از موفقیتهای خوب شکل گرفته به شمار میرود که در آینده نزدیک منجر به توسعه فعالیتهای اقتصادی میشود.
وی ادامه داد: براساس توافقات به عمل آمده در آینده نزدیک دورههای آموزشی در راستای توانمندسازی بانوان در عرصه کسب و کارهای خرد، کوچک و متوسط برگزار میشود که بدون تردید زمینههای شکلگیری بنگاههای اقتصادی فراهم میشود.
در این نشست رضا ابراهیمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی و نیر الهامی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی در خصوص اهمیت مشارکت اجتماعی و اقتصادی بانوان سخنانی ایراد و بر توسعه آن تاکید کردند.
سخن آخر اینکه، باید به خاطر داشته باشیم که یک جامعه تنها زمانی میتواند پیشرفت کند که هر یک از اعضای آن، صرف نظر از جنسیت، اجازه داشته باشند و تشویق شوند که حداکثر پتانسیل خود را در پیشرفت آن سهیم کنند.
انتهای پیام/