صنعتی شدن یکی از مهمترین تغییرات در بافت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی جوامع به شمار میآید. از این رو در سالهای اخیر نقش صنایع کوچک و متوسط به ویژه شهرکهای صنعتی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه رو به افزایش بوده است.
بنابراین توسعه از نوع توسعه پایدار در جوامع بستگی زیادی به توسعه صنعتی دارد زیرا توسعه صنعتی باعث پویایی و رشد بخشهای اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی میشود.
از آنجائیکه شهرکهای صنعتی نقش قابل توجهی در توسعه اقتصادی و اجتماعی ایفا میکنند و ستون فقرات بخش خصوصی و اقتصاد را تشکیل میدهند، همچنین نقشی که در ایجاد زمینههای اشتغال، توسعه مناطق عقبمانده و تعادلبخشی منطقهای، افزایش سهم صنعت در تولید ناخالص ملی، کاهش آلودگیهای زیست محیطی و در نهایت در راستای توسعه پایدار شهرهای کوچک و میانی دارند به نظر میرسد ایجاد و توسعه شهرکهای صنعتی ضرورتی اجتنابناپذیر است.
از طرفی با توجه به بیکاری گسترده در کشور یکی از مهمترین ارکان دستیابی به توسعه اتکا به شهرکهای صنعتی و صنایع کوچک است.
به طور خلاصه تجارب کشورهای توسعه یافته و برخی از کشورهای در حال توسعه نشان میدهد که اگر تجمعهای صنعتی درست بکار گرفته شود با همراهی سایر اقدامات منجر به تشویق و ترغیب صنعتی شدن و هدایت صنایع از نظر استقرار صنایع شده و به اهداف توسعه صنعتی و اقتصادی کمک میکند که میتوان به تشویق و ترغیب صنعتی شدن منطقه، افزایش اشتغال، جذب سرمایهگذاریهای بخش خصوصی، تشویق و ترغیب و توسعه صنایع کوچک، ایجاد تغییرات ساختاری در توسعه و اشتغال به خصوص تنوع تولید، بهبود کیفیت تولید و بالا بردن بهرهوری و کاهش هزینه با کاهش سرمایهگذاریهای صاحبان صنایع اشاره کرد.
بدون تردید توسعه و رونق شهرک های صنعتی در آذربایجان غربی نیز میتواند بارقه امیدی را در حوزه اقتصادی – تجاری به ویژه برای افراد فاقد شغل ایجاد کند و نقش مهمی در ایجاد زیرساختهای مناسب و تهیه امکانات مورد نیاز برای استقرار واحدهای صنعتی، کارآفرینان و همچنین ارائه خدمات ضروری به متقاضیان سرمایهگذاری داشته باشد.
این استان دارای 37 شهرک و نواحی صنعتی است که از این تعداد 27 شهرک و نواحی صنعتی به مرحله واگذاری رسیده است و زمین در این شهرکها واگذار میشود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی امروز در جمع خبرنگاران گفت: این اراضی با حدود 2 هزار و 575 قرارداد در اختیار واحدهای خدماتی و صنعتی قرار گرفته و حدود 1332.1 هکتار زمین صنعتی با فاز عملیاتی حدود یک هزار و 983 هکتار آمادهسازی شده است.
*غیرفعال بودن حدود 236 واحد در شهرکهای صنعتی استان
امیر شهسوار تعداد واحدهای به بهرهبرداری رسیده در شهرکها و نواحی صنعتی استان را یک هزار و 546 واحد اعلام و اضافه کرد: از این تعداد یک هزار و 330 واحد فعال و حدود 236 واحد غیرفعال هستند.
وی، عدم تامین نقدینگی، عدم تامین مواد اولیه، مشکلات بازاریابی و صادرات را از مشکلاتی عنوان کرد که باعث شده است بخشی از فضای حاکم در کسب و کارهای استان به رکود برسند یا با ظرفیت کم فعالیت کنند.
شهسوار میزان سرمایهگذاری در زمینهای واگذارشده در شهرکها و نواحی صنعتی این استان را بیش از ۵۱ هزار میلیارد ریال اعلام و خاطرنشان کرد: در یک هزار و 546 واحد و نواحی صنعتی استان برای ۲۷ هزار و ۳۸۲ نفر زمینه اشتغال ایجاد شده است.
وی به مشکل اخذ سندهای ثبتی و تفکیکی واحدهای صنعتی طی سالیان متمادی اشاره و اضافه کرد: 800 هکتار از اراضی موجود در شهرکها و نواحی صنعتی استان در مدت 20 سال گذشته به علت نداشتن اسناد ثبتی برای دریافت تسهیلات با مشکل مواجه بودند که با تلاشهای استاندار، دادگستری و ثبت و اسناد استان این مشکل رفع شده است که به عنوان شاخصترین اقدام میتوان عنوان کرد.
شهسوار تصریح کرد: حدود 2 هزار و 17 هکتار دارای سند ثبتی و یک هزار و 302 هکتار دارای سند تفکیکی است.
* اخذ مجوز راه اندازی مرکز نوآوری خوشههای صنعتی در آذربایجان غربی
وی در ادامه سخنان خود از اخذ مجوز راه اندازی مرکز نوآوری خوشههای صنعتی خبر داد که در دو هفته آینده فعالیت خود را آغاز میکند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی در خصوص شهرک های مشترک مرزی نیز توضیح داد: با توجه به مشکلاتی که از بابت قوانین و مقررات حاکم بین دو کشور ایران و ترکیه وجود دارد اجازه ایجاد شهرک صنعتی مرزی مشترک بین دو کشور از طرف سازمان مرکزی و هیات وزیران داده نشد اما استاندار آذربایجان غربی پیگیر ایجاد شهرک صنعتی مشترک با عراق و ترکیه است.
آذربایجان غربی با موقعیت ویژه جغرافیایی در کشور و همچنین داشتن ثروتهای خدادادی دارای رتبه ممتازی در اقتصاد کشور است که امید است در سایه توجهات لازم بتوان گام های استوار تری برای توسعه شهرک های صنعتی و صنعت استان برداشت و استان را به جایگاه رفیع توسعه رساند.
انتهای پیام/