فاطمه حاجیزاده/ اهمیت کارآفرینی و ضرورت توجه به آن در توسعه کشورها و نقش مشاغل خانگی در توسعه اقتصادی به عنوان یک فعالیت کارآفرینانه امری اثبات شده و غیرقابل انکار است.
بخش زیادی از مفهوم کارآفرینی را شاید بتوان منحصر به فعالیتهایی دانست که در منزل و توسط زنان خانه دار انجام می شود.
مشاغل خانگی به تمام فعالیتهایی گفته می شود که توسط بانوان یا حتی آقایان در زمینه ایجاد و راه اندازی یک کسب و کار در فصای مسکونی شکل گیرد به طوری که بتوان بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، محصولاتی را برای فروش به بازار عرضه کرد.
در این نوع از مشاغل، به جای اینکه فرد برای کار به بیرون از منزل مراجعه کند خود در خانه مانده و کار را به خانه می آورد.
بررسی ها نشان می دهد که ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه های مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و ایاب و ذهاب، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های کار خانوادگی و امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد- شاگردی بین اعضا خانواده از مزایای این حرفه است.
با نگاهی به جوامع توسعه یافته متوجه می شویم که در تمام آنها سیاست های حمایتی از مشاغل خانگی و خرد سالهاست که در حال اجرا و پیگیری بوده و باور به نقش مشاغل خانگی در رونق اقتصادی جامعه در آنها نهادینه شده است.
این روزها مشاغل خانگی در آذربایجان غربی هم رونق گرفته و تاکنون شمار زیادی از افراد علاقمند، به این حرفه مشغول شده اند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی میگوید: طی یک سال گذشته، ۲ هزار و ۵۰۹ نفر از محل اعطای تسهیلات بانکی بخش مشاغل خانگی در این استان صاحب شغل شدند.
علی دهقانی میافزاید: در راستای توسعه این مشاغل در آذربایجان غربی نزدیک به ۸۸۰ میلیارد ریال تسهیلات به صاحبان یک هزار و ۲۵۸ طرح در استان پرداخت شده است.
وی اضافه میکند: از این میزان، ۵۰۶ میلیارد ریال در اختیار متقاضیان مستقل قرار گرفته است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی ادامه میدهد: با تحقق این امر، تاکنون ۹۹ درصد اعتبارات اختصاص یافته به استان در بخش مشاغل خانگی مربوط به اعتبارات سال ۱۴۰۱ جذب شده و در اختیار متقاضیان قرار داده شده است.
دهقانی با اشاره به اینکه صحت سنجی در خصوص مشاغل خانگی، یکی از مهمترین برنامههای این نهاد است، اظهار میدارد: در این مدت، ۲ هزار و ۲۲۹ طرح در این حوزه مورد بررسی پیش از اجرای طرح یا پس از اجرای طرح قرار گرفت.
به گفته وی قالی بافی، دوخت لباس به ویژه لباسهای محلی، تولید گیاهان دارویی و رودوزی از جمله مهمترین و بیشترین تقاضاهای استان در حوزه مشاغل خانگی به شمار میروند.
دهقانی یادآور میشود: در سال گذشته مجوز آغاز فعالیت چهار هزار و ۳۱۲ شغل خانگی در آذربایجان غربی صادر شده که نشان دهنده وضعیت بسیار مناسب این بخش بویژه با محوریت فعالیتهای بانوان است.
آنچه مسلم است اینکه بیکاری تجربه تلخ اقتصاد ایران و استان آذربایجان غربی است و اشتغال نیز بدون تعارف آرزویی که به نظر میرسد تن به واقعیت نمیدهد مگر اینکه خود افراد به فکر چاره ای در این زمینه باشند که روی آوردن به مشاغل خانگی در این زمینه بی تاثیر نخواهد بود.
انتهای پیام/