NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

.

ضرورت اجرای طرح جامع پسماند ارومیه در كوتاه‌ترین زمان ممكن

تاریخ انتشار: 1402/03/02 | 22:32

مدیریت پسماند یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جوامع بشری است، این مسئله در مناطق شهری به دلیل تمرکز جمعیت به مراتب دشوارتر است. افزایش روزافزون حجم پسماندها از یک سو و تنوع و گوناگونی آن‌ها از سوی دیگر شرایط و نحوه جمع‌آوری و دفع زباله را پیچیده کرده است.

به گزارش نای قلم، نحوه مدیریت پسماندهای شهری به عواملی همچون تولید زواید، جمع‌آوری، حمل‌ونقل، دفن زباله و بازیافت بستگی دارد؛ محدوده مدیریت زباله‌های شهری بسیار وسیع و متغیر است و تنها به‌کارگیری یک برنامه اصولی و راهبردی می‌تواند به مدیریت شهری در این حوزه کمک کند.

پیشرفت‌های گسترده فناوری و علوم در زمینه‌های مختلف از جمله شیمی، فیزیک و پزشکی موجب ورود انواع پسماندهای خطرناک به مجموع زباله‌های جمع‌آوری شده از سطح شهر و آلوده‌تر شدن پسماندهای خانگی می‌شود. امروزه دیگر سیستم‌های جمع‌آوری و دفع سنتی پسماندها پاسخ‌گو نیست و نمی‌تواند از آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از انواع پسماندهای شیمیایی، میکروبی و رادیواکتیو جلوگیری کند و لازم است روش‌های به روز به کار گرفته شود.

اجزای اصلی یک سیستم مدیریت پسماند کارآمد شامل بخش‌های تولید، جمع‌آوری، تفکیک، پردازش و بازیافت است؛ شهرداری‌های شهرهای کشور در پی افزایش میزان مهاجرت به شهرها و تغییر در سبک زندگی شهروندان، اقداماتی در راستای ساماندهی زباله‌های شهری انجام داده‌اند.

شهرداری ارومیه نیز طی سال‌های گذشته اقداماتی در راستای مدیریت بهینه پسماندهای شهری انجام داده، اما برای این شهر راهی طولانی باقی مانده است.

نایب رئیس شورای اسلامی شهر ارومیه می‌گوید: استفاده از ظرفیت و اعتبارات ملی و استانی برای اجرای هر چه بهتر طرح جامع پسماند مورد توجه قرار گیرد.

مرتضی منافی اظهار می‌دارد: طرح جامع پسماند شهرستان ارومیه طرحی با چشم انداز مهم برای آینده شهر خواهد بود.

وی در بخش دیگری از سخنانش می‌افزاید: طرح جامع پسماند تغییر نگرش قدیم به نگرش نوین صنعتی و تبدیل و بازیافت پسماند و ایجاد درآمد پایدار است.

رئیس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای اسلامی شهر ارومیه عنوان می‌کند: متاسفانه با گذشت چهار ماه از تصویب طرح جامع هنوز کارگروه مدیریت پسماند تشکیل نشده است و باید در اسرع وقت در دستور کار قرار گیرد و گزارشات این کارگروه به صورت مستمر به کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای اسلامی شهر ارسال شود.

وی با اشاره به اهمیت طرح جامع پسماند خاطرنشان می‌کند: با توجه به اینکه طرح جامع پسماند طرحی مهم بوده مجموعه مدیریت شهری با استفاده از ظرفیت و اعتبارات ملی و استانی برای حل مشکلات زیست محیطی و ایجاد درآمد پایدار در راستای افزایش سطح رفاهی و خدماتی به شهروندان مورد توجه قرار داده شود.

رئیس کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای اسلامی شهر ارومیه اضافه می‌کند: شهرداری از منابع ملی برای اجرای طرح جامع پسماند شهر ارومیه استفاده کند.

منافی اظهار می‌دارد: فرهنگسازی و آموزش طرح جامع پسماند شهر ارومیه در بین مدارس و ادارات در برنامه کاری مدیریت شهری و سازمان پسماند شهرداری قرار گیرد.

*ضرورت بکارگیری فناوری‌های نوین در طرح جامع مدیریت پسماند شهری

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر ارومیه هم می‌گوید: در طرح جامع مدیریت پسماند شهری، بکارگیری فناوری‌های نوین و رعایت الزامات محیط زیستی مورد توجه قرار گیرد.

مرتضی بهرام می‌افزاید: برای افزایش مشارکت شهروندان در کاهش تولید پسماند، تفکیک زباله از مبدا، حذف زباله‌گردی، بازیابی حداکثری، افزایش تفکیک زباله خشک قبل از دفن یا سوزاندن و کاهش خسارت زیست محیطی باید به جد وارد عمل شویم.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر ارومیه تصریح می‌کند: ضرر و زیانی که توسط سرمایه‌گذار سایت دفن زباله نازلو که نزدیک ده سال هم از نظر اقتصادی و هم از نظر زیست محیطی آسیب زده مجددا" احصا و مورد پیگیری قرار گیرد.

* حدود ۸۰۰ تُن زباله در روز؛ میزان پسماند تولیدی ارومیه

رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه هم می‌گوید: میزان پسماند تولیدی شهرستان ارومیه (شامل شهرهای ارومیه، سرو، قوشچی، سیلوانا، نوشین شهر و ۶۰۰ روستای تابع) حدود ۸۰۰ تُن زباله در روز است که این میزان زباله به صورت روزانه و مستمر توسط ماشین آلات سازمان در سایت نازلو به صورت بهداشتی دفن می‌شود.

هادی بصاری با تاکید بر لزوم جداسازی زباله در مبدا اظهار می‌دارد: این کار موجب می‌شود کار بازیافت زباله با سهولت بیشتری انجام شود.

وی با اشاره به کارکرد مکانیکی تجهیزات شهرداری ارومیه اضافه می‌کند: ۴۴ دستگاه خاور به صورت مکانیکی و ۱۴۰ دستگاه کامیون و نیسان وانت به صورت سنتی زباله شهر را به صورت شبانه روزی جمع آوری می‌کنند.

بصاری یادآور می‌شود: این زباله‌های جمع آوری شده به ایستگاه‌های میانی شماره یک و ۲ منتقل می‌شوند که ایستگاه میانی شماره یک واقع در بلوار ساوالان ۲۰ درصد از زباله‌های تولیدی و ایستگاه میانی شماره ۲ واقع در جاده سِرو نیز ۸۰ درصد زباله جمع آوری شده شهر را می‌پذیرد.

وی تاکید می‌کند: مدیریت پسماند به ویژه تفکیک از مبدا نیز از اساسی‌ترین مقوله‌ها و دغدغه‌ها سازمان مدیریت پسماند و دوستداران محیط زیست است.

به گفته بصاری کاهش تولید پسماند اولین قدم در مدیریت پسماند است و یکی از راه‌های کاهش، تفکیک پسماند از مبدا است که این موضوع جهت اجرایی‌شدن نیاز به فرهنگ‌سازی همگانی و توجه ویژه شهروندان دارد.

رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه خاطرنشان می‌کند: تفکیک زباله خشک از تر به یکی از اولویت ‌های جوامع توسعه یافته تبدیل شده است به طوری که کارشناسان براین باورند چنانچه تفکیک زباله از مبدأ و بازگشت آن به چرخه مجدد تولید و انرژی به خوبی انجام شود علاوه بر حذف حجم قابل توجهی از زباله های تولیدی از چرخه طبیعت، این طلای کثیف، به یک ظرفیت اقتصادی تبدیل می شود.

انتهای پیام/

ارسال نظرات