NayeGhalam | پایگاه خبری تحلیلی نای قلم ارومیه

در نشست مطالعاتی «آداب نوروز و ماه مبارک رمضان» مطرح شد؛

عید نوروز، عیدی با ماهیت ایرانی- اسلامی است

تاریخ انتشار: 1403/12/28 | 09:14

به مناسبت فرارسیدن نوروز 1404 و هم‌نشینی آن با ماه مبارک رمضان، نشست مطالعاتی «آداب نوروز و ماه مبارک رمضان» در ادبیات شفاهی آذربایجان، در آذربایجان‌غربی برگزار شد.

به گزارش نای قلم، به مناسبت فرارسیدن نوروز 1404 و هم‌نشینی آن با ماه مبارک رمضان، نشست مطالعاتی «آداب نوروز و ماه مبارک رمضان» در ادبیات شفاهی آذربایجان به همت این اداره کل و محفل ادبی هاتف، با حضور حمید واحدی، شاعر و مدرس؛ محمدرضا اسماعیل‌زاده، کارشناس فرهنگ عامه و مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف؛ اعضای محفل ادبی هاتف و اهالی فرهنگ و ادب وهنر در سالن جلسات کتابخانه مرکزی آذربایجان‌غربی برگزار شد. 

حمید واحدی، شاعر و مدرس و سخنران نشست گفت: فولکلور یا فرهنگ عامه دربردارنده آیین، آداب و رسوم، تاریخ شفاهی، داستان وضرب المثل ها و ... است؛ که تحت تأثیر رفتارهای معیشتی و سایر عوامل در طول تاریخ، همواره تغییر و تحول داشته است. 

وی ادامه داد: فولکور در آذربایجان بسیار گسترده و آثار متعددی در این زمینه نگاشته شده است که منظومه «حیدربابا» از شهریار تبریزی، نمونه ای از این آثار است و ثبت و مستندسازی این میراث ناملموس، برای استفاده آیندگان ضروری است. 

محمدرضا اسماعیل‌زاده، کارشناس فرهنگ عامه به بررسی آداب و رسوم آذربایجان در نوروز و ماه مبارک رمضان پرداخت و گفت: در تاریخ آذربایجان، سال از دو فصل «یاز» و «کیش» تشکیل می شد و اقدامات ماه آخر سال، برای سال آینده سرنوشت ساز بوده و چهار عدد سه، هفت، نه و چهل در آداب و رسوم آذربایجان، اعدادی مهم و مقدس بوده است.

اسماعیل زاده ادامه داد: در سفره «یئددی برکت» به معنی هفت برکت، هفت عدد از برکت های جهان آفرینش را شامل سبزه، قرآن، آینه، آب، سیب، سکه و تخم مرغ را جمع می کردند؛ چهارشنبه ها در اسفند ماه، با توجه به چهار عنصر آب، آتش، باد و خاک نامگذاری شده است.

وی تصریح کرد: آب آوردن در کوزه، شال انداختن، پریدن از روی آب و آتش، تکم گردانی، مراسم «کوسه گلین»، بازار ویژه چهارشنبه آخر سال و ... از دیگر آداب نوروز در آذربایجان بوده است.

وی در پایان، به آداب و رسوم آذربایجان در ماه مبارک رمضان پرداخت. 

مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف نیز به بررسی عید نوروز از دیدگاه دین اسلام پرداخت و گفت: در احادیث ائمه اطهار، به عید نوروز و آداب آن از قبیل غسل نوروزی، دعای تحویل سال، روزه گرفتن در روز عید نوروز، پوشیدن لباس تازه، نماز، هدیه دادن و ... تصریح و تاکید شده است.

وی خاطرنشان کرد: در کلام امامان معصوم مخصوصا امام صادق (ع)، عید نوروز همانند عید فطر، قربان و غدیر، عیدی اسلامی با ماهیت ایرانی- اسلامی و با عبارت «نیروز‌ الفُرس» ( نوروز ایرانیها) روزی مقدس عنوان شده؛ و عبارت معروف «هر روزتان نوروز باد» ترجمه حدیث امام علی (ع) می باشد.

وی تصریح کرد: امام صادق (ع) فرموده است: «نوروز، روزى است كه قائم ما اهل بيت در آن ظهور مى كند» و ملامحمد فضولی، شاعر و عارف مشهور و سه زبانه ایرانی قرن دهم، در اشعار ترکی خود به تقارن نوروز و ظهور قائم (عج) پرداخته است.

شعرخوانی حاضرین و پرسش و پاسخ، بخش پایانی این نشست بود.

انتهای پیام/

ارسال نظرات