درياچه اروميه روزهاي خوبي را سپري نميکند و درحال حاضر 95 درصد مساحت آن خشک شده است.
به گزارش خبرنگار نای قلم، خشکي درياچه اروميه با وجود مبالغ گزافي که در قالب ستاد احياي درياچه اروميه هزينه شد، مورد بحث کارشناسان و مطالبهگري مردم قرار گرفته است.
کارشناسان محيط زيست هشدار ميدهند که خشکي درياچه علاوه بر نابودي حيات وحش غني اين حوضه آبريز، خطر مهاجرت اقليمي، طوفانهاي نمکي و ...، را نيز ايجاد ميکند.
در برنامه «طبيعت 360 درجه» که با حضور سعيد شهند؛ مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي، بهداد چهرهنگار؛ مسئول سابق ستاد احياي درياچه اروميه، ناصر آق؛ رئيس انجمن آبزيپروي ايران و جعفر وحدت، سرپرست بهبود توليدات گياهي جهاد کشاورزي آذربايجان غربي به روي آنتن شبکه دو سيما رفت، به واکاوي احياي درياچه اروميه و عملکرد ستاد احيا پرداخت.
نکته قابل توجه در اين برنامه، عدم حضور نمايندهاي از وزارت نيرو، مسئولين جديد ستاد احيا و نمايندگان مجلس که طرح تحقيق و تفحص از عملکرد ستاد احيا را تصويب کرده بودند، عليرغم دعوت رسمي از آنها بود.
در ابتداي اين برنامه بهداد چهرهنگار؛ مسئول سابق ستاد احياي درياچه اروميه اظهار کرد: احياي درياچه اروميه موضوعي پيچيده و چندوجهي است؛ از نظر من براي بررسي چرايي احيا نشدن درياچه اروميه بايد نگاه بلند مدتتري داشته باشيم به اين معنا که چه زماني درياچه شروع به خشک شدن کرد. ما در ستاد احيا تا حدودي به اهدافي که براي خود تعيين کرده بوديم رسيديم اما اين اهداف به طور کامل محقق نشد.
وي ادامه داد: ما در 30 تا 40 سال گذشته اراضي آبي حوضه آبريز درياچه اروميه را 200 هزار هکتار افزايش داديم. در کنار اين افزايش سطح زيرکشت، نوع الگوي کشت نيز تغيير کرد؛ اگر در گذشته عمدتاً کشت انگور را در باغات اين حوضه آبريز داشتيم الان بيشتر کشت سيب و چغندر را داريم که آببري بالايي دارند. اين 2 مورد در کنار هم باعث شدند تا در گذر زمان ميزاني آبي که به درياچه ميرسد کم شود و شرايط فعلي درياچه رقم بخرد.
چهرهنگار با بيان اينکه شرايط آرماني درياچه اروميه، تراز 1278 و 30 ميليارد مترمکعب آب ديگر قابل برگشت نيست، گفت: بر اساس مطالعات تراز آب درياچه بايد حدود 1274 باشد که در اين تراز ما حدود 14 ميليارد مترمکعب آب لازم داريم و تمام برنامهريزيها براي رسيدن به اين هدفگذاري است.
وي تصريح کرد: حقابه مورد نياز درياچه 3.4 ميليارد است که بايد از قسمتهاي مختلف تعيين شود، 623 ميليون از اين مقدار بايد از طريق انتقال از زاب مهيا شود، از محل رودخانههاي طبيعي 1.4 ميليارد در سال بايد تأمين شود که ما توقع داريم انجام شود. يک ميليارد مکعب هم بايد از محل صرفهجويي در مصرف آب کشاورزي تأمين شود که در اين زمينه پايلوتهاي موفقي انجام شده که ميتواند با مصرف آب کمتر درآمد بيشتري نيز ايجاد کند.
چهرهنگار گفت: وزارت نيرو حقابه درياچه را هميشه از محل سدها پرداخت ميکند اما مشکلي که ما داريم، اين است که در مسير رسيدن به درياچه آب دزديده ميشود و مقدار آبي که به درياچه ميرسد، بسيار کمتر از آب رهاسازي شده است. ما بايد آب را به موقع به درياچه برسانيم و اگر اين کار را نکنيم اميدي به احياي درياچه نيست.
در ادامه برنامه سعيد شهند؛ مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به پيگيري ساخت 2 سد نازلو و ليلانچاي در حوضه آبريز درياچه اروميه اظهار کرد: بر اساس مصوبات ستاد احياي درياچه اروميه هرگونه سدسازي در حوضه آبريز درياچه اروميه ممنوع است و ساخت 2 سد مذکور نيز متوقف شده وهيچ برنامهاي براي ادامه کار آنها وجود ندارد.
وي تأکيد کرد: ما هيچ فشاري از هيچ نهادي را اگر در مخالفت با روند احياي درياچه باشد قبول نميکنيم و کار خود را انجام ميدهيم. زماني که رئيس جمهور محترم تأکيد کردند که هر توسعهاي فرع بر محيط زيست است، جايگاه حفاظت از محيط زيست براي همه مسئولان و همه دستگاهها مشخص شد و سازمان محيط زيست نيز بنابر وظيفه ملي خود با برنامههايي که در راستاي احياي درياچه نباشد مقابله ميکند.
شهند درخصوص اراضي تحت مديريت سازمان در قالب پارک ملي درياچه اروميه، تصريح کرد: حتي يک سانتيمتر از اين اراضي را اجازه نداديم تغييرکاربري دهد و حفاظت از اين زمينها را عليرغم خشک شدن ادامه ميدهيم.
وي بيان کرد: در سال آبي گذشته يک ميليارد و 10 ميليون مترمکعب آب وارد درياچه اروميه شده که اين مقدار يک سوم نياز آبي درياچه اروميه بوده است. در همين حال 2 ميليارد و 60 ميليون مترمکعب تبخير آبي داشتهايم. در حال حاضر پشت سدهاي حوضه آبريز درياچه اروميه کمتر از يک ميليارد مترمکعب آب وجود دارد و اگر تمام اين آب نيز رهاسازي شود، کفاف درياچه را نميدهد.
شهند اظهار کرد: برنامههاي ستاد احيا در 2 بخش مهم آب و کشاورزي تعريف شده است. از نظر من کليد نجات درياچه در دست وزارت جهاد کشاورزي است و بايد الگوي کشت و الگوي مصرف آب کشاورزي اصلاح شود. در 5 سال گذشته حدود 48 هزار هکتار اراضي زيرکشت در حوضه آبريز اروميه اضافه شده و هر هکتار زمين کشاورزي سالانه به 9 هزار مترمکعب آب نياز دارد. بيش از 4 ميليارد مترمکعب آب در اين 5 سال صرف افزايش کشاورزي در اين حوضه آبريز شده است.
در ادامه برنامه ناصر آق؛ رئيس انجمن آبزيپروي ايران در رابطه با انتقال آب به درياچه اروميه اظهار کرد: سال 1392 کنفرانسي در راستاي بررسي طرحهاي احياي درياچه برگزار شد و متخصصين از کشورهاي مختلف در اين کنفرانس حضور پيدا کردند. در اين کنفرانس يکي از مسائلي که مطرح شد موضوع انتقال آب حوضه به حوضه بود که کليه حاضرين در اين کنفرانس با اين طرح مخالفت کردند.
وي ادامه داد: با اين وجود با انتقال آب از زاب به اين دليل که در فاصله نزديکي از درياچه اروميه بود، به اين شرط که هزينهبر نباشد، موافقت شد. متأسفانه هنوز اين انتقال آب انجام نشده و به نتيجه نرسيده است.
آق بيان کرد: ورود آب به درياچه بايد به نحوي باشد که تبخير کاهش پيدا کند؛ به همين دليل ما کوچک کردن خط درياچه را پيشنهاد کرديم و گفتيم که درياچه بايد از سمت غرب کوچک شده و به صورت فازبندي احيا شود. بايد بپذيريم که هرگز نميتوان درياچهاي به عظمت و عمق قبلي را داشت و بايد تلاش کنيم که درياچه کوچکتر اما باکيفيتتري داشته باشيم.
کد خبرنگار: 983127
انتهای پیام/