به همت محفل ادبی هاتف، نشست «بررسی فولکلور آذربایجان» برگزار شد.
به گزارش نای قلم، به مناسبت شب یلدا، نشست «بررسی فولکلور آذربایجان» با حضور محبوب طالعی، مدرس دانشگاه و محقق ادبیات ترکی؛ مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف؛ حجت الاسلام سیدمرتضی غیبی، مسئول دفتر نماینده ولی فقیه اداره کل امور عشایر استان؛ علاقهمندان و اعضای محفل در سالن استاد شهریار کتابخانه مرکزی استان برگزار شد.
محبوب طالعی، مدرس دانشگاه و محقق ادبیات ترکی گفت: یلدا، واژه عبری و به معنی زایش است. آیین شب یلدا، اسطوره ای و مقارن با میلاد مسیح است؛ از دیرباز مردم این شب را با شادی سپری میکنند، چرا که مقدمه بهار و روشنی است.
این محقق اظهار داشت: در منطقه آذربایجان شب یلدا، «شب چله» نامیده میشود که دیدگاههای متفاوتی در خصوص این نامگذاری وجود دارد؛ برخی چله را به معنای چهل میدانند؛ چرا که زمستان به دو بخش چله بزرگ (چله کلان ) و چله کوچک (چله خرد ) تقسیم می شده است . چله بزرگ از اول دی ماه تا دهم بهمن ماه می باشد و چهل روز کامل و چله کوچک از یازدهم بهمن تا پایان بهمن ماه و به دلیل اینکه 20روز کمتر است چله کوچک نامیده شده است .
وی ادامه داد: برخی نیز «چله» را برگرفته از کلمه ترکی «چل» به معنی خالدار می دانند؛ که این کلمه اشاره به وضعیت آب و هوا در زمستان و هندوانه شب یلدا دارد.
در ادامه، مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف ضمن ارائه مطالبی پیرامون آداب و رسوم شب یلدا در آذربایجانغربی اظهار داشت: ادبيات شفاهي بخش مهمي از فولكلور است و فولكلور شامل فرهنگ مردم، فرهنگ عامه، دانش عوام، فرهنگ توده و... می باشد که در آثار اهل قلم نیز به صورت رسمی و مکتوب منعکس شده است؛ شهریار با منظومه «حیدربابا» بنیانگذار این کار در آذربایجان است که در این منظومه تمامی آداب و رسوم مذهبی، محلی منطقه را توصیف کرده است.
وی اذعان داشت: کتاب «امثال و حکم» اثر علی اصغر مجتهدی که در سال 1331 نخستین بار چاپ شده است؛ از دیگر آثاریست که در آن فرهنگ توده و عمومی به شکل ضرب المثلها توصیف شده است.
شعرخوانی اعضای محفل با محوریت «شب یلدا» و سخنرانی حجت الاسلام سیدمرتضی غیبی، مسئول دفتر نماینده ولی فقیه اداره کل امور عشایر استان بخش پایانی این نشست بود.
کد خبرنگار: ۹۸۳۱۲۶
انتهای پیام/