فصل پاییز با آمدنش بوی مدرسه و عشق به درس خواندن را به مشام میرساند اما موضوعی که نگرانی جدی والدین و مسئولان متولی را به همراه داشته مساله بروز آسیبهای اجتماعی به ویژه غول اعتیاد در حاشیه مدارس برای گرفتار کردن دانشآموزان است.
به گزارش نای قلم به نقل از ایرنا، اغلب اولیا و مربیان در ۲ سال برگزاری غیرحضوری کلاسهای درس دانشآموزان به دلیل شیوع ویروس کرونا تا حدودی کمتر این معضل موجب نگرانی آنها شده بود اما اکنون که کلاسهای حضوری در مدارس و دانشگاهها در سال تحصیلی جدید را شاهد هستیم این نگرانی دو چندان شده است.
اما موضوعی که تا حدودی مایه دلگرمی خانوادهها به ویژه برای دانشآموزان دوره متوسطه شده است، اهمیت ویژه مسئولان متولی به مساله پیشگیری از اعتیاد در حاشیه مدارس در سال تحصیلی جدید است به گونهای که اغلب مسئولان برای جلوگیری از بروز برخی آسیبهای اجتماعی به ویژه مساله اعتیاد در حاشیه مدارس، این واحدهای آموزشی را زیر ذرهبین قرار دادهاند.
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر در این باره گفت: برای مبارزه با مواد مخدر بیرون از مدارس با فراجا همکاریهای لازم صورت گرفته است و کنترلهای نامحسوسی را با شروع سال تحصیلی خواهیم داشت.
اسکندر مومنی با اشاره به اینکه نرخ و میانگین سن مصرف اعتیاد در کشور ۲۴ سال و چند ماه است؛ اظهار داشت: سن و معدل، میانگین سن مصرفکنندگان موادمخدر است که خوشبختانه نسبت به کشورهای دیگر با ۱۹ سال؛ ما در ایران سن مصرف بالاتری داریم و امیدواریم این عدد باز هم افزایش یابد.
وی با اشاره به طرح یاریگران زندگی و همکاری با وزارت آموزش و پرورش گفت: با استفاده از ظرفیت عظیمی که در آموزش و پرورش وجود دارد و با توجه به اینکه اولویت اول در مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است؛ باید معلمان و دانشآموزان از آخرین یافتهها در زمینه مواد مخدر آگاه شوند.
مومنی با بیان اینکه در طرح یاریگران زندگی استفاده از ظرفیت انجمن اولیا و مربیان پیش بینی شده است؛ تصریح کرد: آموزش مربیان و معلمان آینده در دانشگاه فرهنگیان هم در این طرح دیده شده است، ۴۰ هزار مدرسه به صورت جدی به کار خواهند آمد و تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه با همکاری وزارت آموزش و پرورش تا پایان سال تحصیلی ۸۰ هزار مدرسه مشمول این طرح خواهد شد، افزود: درباره با مبارزه با مواد مخدر دانشآموزان دو اقدام جدی صورت گرفته است؛ یکی مدیریت ما و پیشگیری از مواد مخدر در داخل مدارس است که با وزارت آموزش و پرورش همکاریهای لازم صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: اقدام دیگر مبارزه با مواد مخدر بیرون از مدارس است که با فراجا همکاریهای لازم صورت گرفته است و کنترلهای نامحسوسی را با شروع سال تحصیلی خواهیم داشت.
*آموزش و پرورش در پیشگیری از اعتیاد نقش کمک کننده دارد
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر معتقد است: آموزش و پرورش دریایی است که همه میتوانند از آن بهرهمند شوند و مهمترین وزارتخانه در کشور همین وزارت آموزش و پرورش است.
وی با بیان اینکه برای داشتن جامعه سالم باید به آموزش و پرورش پرداخته شود، تصریح کرد: در کنار کشورافغانستان زندگی میکنیم که بیش از ۹۰ درصد موادمخدر دنیا در آن کشور تولید میشود و در ۲۰ سال گذشته نیز تولید موادمخدر در کشور افغانستان به ۵۰ برابر رسید.
وی اظهار داشت: در دهه اخیر تولید مواد مخدر صنعتی افزایش روزافزون داشته است، تولید این مواد نیاز به دانش روز، تجهیزات و پیشسازها دارد، پیش سازها کاربرد دوگانهای در صنایع دارند، این مواد از کشورهای اروپایی به افغانستان میآیند و همه دنیا را تحت تاثیر قرار میدهند.
حتما باید به امر پیشگیری و بازدارندگی درونی جامعه بپردازیم. یکی از مهمترین جاهایی که میتواند در این زمینه کمک کند، آموزش و پرورش است. بیش از ۱۲ میلیون دانشآموز، اولیا آنها و بیش از یک میلیون معلم و انجمن اولیا و مربیان ، ظرفیتی عظیم محسوب میشود.
مومنی با بیان اینکه نیازمند همکاری نزدیک با وزارت آموزش و پرورش هستیم و آمادهایم تا با همکاری ها با وزارت آموزش و پرورش را افزایش دهیم ، گفت: طرح یاریگران زندگی از اواخر سال ۹۷ و اوایل سال ۹۸ شروع شد و ۴۰ هزار مدرسه تحت پوشش قرار گرفت.
وی افزود: همکاری و استفاده از ظرفیت حداکثری از انجمن اولیا و مربیان بسیار اهمیت دارد تا والدین با انواع خطرات مواد مخدر آشنا شوند؛ زیرا بدون همکاری آنها و آموزش امکان ندارد که بتوانیم در این مسیر موفق باشیم.
*آغاز برنامه پیشگیری از موادمخدر برای ۱۶ میلیون دانشآموز
یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در این باره اظهار داشت: برنامه ویژه و عملیاتی در راستای همکاری با ستاد پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر برای ۱۶ میلیون دانشآموز جهت پیشگیری از مواد مخدر شروع شده است.
وی گفت: به همین منظور ۴۰ هزار مدرسه در طرح یاریگران زندگی فعال شدهاند و در تلاش هستیم تا در این طرح تعداد مدارس بیشتر شود.
وی تصریح کرد: موضوع بعدی هم اقدامات ما در دانشگاه فرهنگیان است که در این راستا ۹۵ هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی و فوقلیسانس در دانشگاه فرهنگیان داریم و تفاهمنامههایی هم امضا شد تا از ظرفیت دانشجو معلمان برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی استفاده کنیم.
*برای مهار آسیبهای اجتماعی به سمت نهضت پیشگیری حرکت کنیم
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر، گفت: امروزه اگر بتوانیم کمک کنیم دانشآموزان بازمانده از تحصیل به کلاس درس برگردند، بزرگترین خدمت به پیشگیری از مصرف مواد مخدر را انجام دادهایم.
علیرضا کاظمی اظهار داشت: امروزه موضوع آسیبهای اجتماعی از مهمترین مسائل و دغدغه مقام معظم رهبری است، هجمه بیرویه در این حوزه و نیز رشد فزاینده آسیبهای اجتماعی در عرصه جهانی و ملی میطلبد که ما نیز به میزان این هجمهها برنامهریزی وسیع و گستردهای انجام دهیم.
وی با بیان اینکه برای مهار آسیبهای اجتماعی باید به سمت «نهضت پیشگیری» که به معنای فراتر از در اولویت بودن پیشگیری است، حرکت کنیم، ادامه داد: هیچ نهادی مثل آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان نمیتواند در این نهضت پیشگیری حضور پیدا کرده و یاری گر نظام جمهوری اسلامی ایران باشد.
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، معتقد است که برای تحقق «نهضت پیشگیری» در خصوص مصرف مواد مخدر، هیچ راهی جز رویکرد «اجتماعی سازی» نداریم.
کاظمی نظام تعلیم و تربیت را بهترین و کانونی ترین نقطه برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر عنوان کرد و با اشاره به طرح یاریگران زندگی، تصریح کرد: اجرای این طرح را در وزارت آموزش و پرورش در حال پیگیری هستیم.
در راستای اجرای این طرح توانمندسازی دانشآموزان در دوران ابتدایی و متوسطه اول و دوم، مدیریت مورد و مداخله برای دانشآموزان آسیبدیده و تشکیل اثرگذار و توانمند کانونهای یاریگران زندگی در مدارس در مرحله اجراست که تا کنون ۴۰ هزار کانون با پوشش بیش از ۳ میلیون دانش آموز ایجاد شده است.
کاظمی تصریح کرد: همچنین جشنواره نوجوان سالم و یاریگران زندگی و استفاده از ظرفیت انجمن اولیا و مربیان و سازمان ملی تعلیم وتربیت کودک با تمرکز بر مهدهای کودک پیش بینی شده است.
*پاکسازی اطراف مدارس از لوث فروشندگان مواد مخدر
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا با اشاره به اجرای طرح پاکسازی اطراف مدارس گفت: پاکسازی محیطهای آموزشی از مظاهر اعتیاد، مسئولیتی ملی و همگانی است.
سردار مجید کریمی به اجرای طرح پاکسازی و کنترل محسوس و نامحسوس اطراف مدارس در راستای مقابله با فروشندگان موادمخدر در آستانه بازگشایی مدارس، اشاره کرد و اظهار داشت: طرحهای ارتقای امنیت اجتماعی همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، در شعاع ۵۰۰ متری اطراف مراکز آموزشی و تحصیلی با جدیت و با بهرهگیری از تمام ظرفیتهای بالقوه موجود در تمام استانهای کشور در حال اجراست.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا در ادامه به تشریح جزئیات طرح پاکسازی اطراف مدارس و محیطهای آموزشی از لوث مصرف کنندگان و فروشندگان مواد مخدر پرداخت و اضافه کرد: در راستای مبارزه بیامان و خستگی ناپذیر همکاران بنده در این حوزه، یکی از اقدامات تاثیر گذار و قابل توجه پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا در سالهای گذشته و قبل از شرایط کرونایی کشور همزمان با آغاز سال تحصیلی، اجرای طرحهای ویژه پاکسازی پیرامون محیطهای آموزشی به ویژه مدارس از عناصر توزیع کننده مواد مخدر از طریق راه اندازی واحدهای گشتی و یگان های ضربت مبارزه با مواد مخدر در سراسر کشور است.
وی تصریح کرد: این اقدام در سال تحصیلی جدید و با حضوری شدن مدارس، به عنوان یکی از اولویتهای برنامههای پلیس همچون سنوات گذشته در حال اجرا است.
*شناسایی مدارس واقع در نقاط آلوده و حاشیه نشین
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: مأموران پلیس مبارزه با مواد مخدر پیش از اجرای طرحهای پاکسازی اقدام به شناسایی مدارس واقع در نقاط آلوده و حاشیه نشین کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال مدارس در مجاورت مناطقی با حضور معتادان متجاهر یا مدارس واقع در مناطق حاشیهنشین که درگذشته مواردی از حضور معتادان در آن گزارش شده یا خردهفروشان موادمخدر در آن فعالیت کردهاند، تحت رصد و پوشش انتظامی پلیس قرار گرفته است و پلیس با قاطعیت با خرده فروشان مواد مخدر در این نقاط برخورد میکند.
سردار کریمی در ادامه به ضرورت پیشگیری از گرایش دانش آموزان به سمت اعتیاد و مصرف مواد مخدر اشاره کرد و گفت: پلیس مبارزه با موادمخدر برای تمامی مدارس سراسر کشور به ویژه مدارس واقع در مناطق آلوده اقدامات آموزشی ویژه را در دستور کار خود قرار داده است.
همچنین از طریق انجام اقدامات فرهنگی با همراهی معلمان پرورشی، مشاوران و گروههای هنری اقدام به فرهنگسازی در حوزه مبارزه با مواد مخدر و ارتقاء تواناییهایی نظیر فراگیری مهارت های «نه گفتن و تابآوری« در بین دانشآموزان کرده است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا همچنین به ضرورت همکاری مشترک همه نهادها و ارگانهای دولتی و غیردولتی با پلیس در حوزه پیشگیری از اعتیاد اشاره کرد و اظهار داشت: نقش دستگاههای مسئولیت دار از جمله دستگاههای تبلیغی، صدا و سیما، شهرداری، بهزیستی، ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری و سازمانهای مردم نهاد در تمام مراحل از جمله پیشگیری و آموزش عمومی بسیار مهم است و بیشک پاکسازی محیطهای آموزشی از مظاهر اعتیاد برای کاهش نگرانی جامعه و خانواده مسئولیتی ملی و همگانی است.
سردار کریمی با تاکید بر اینکه برخورد با معتادان متجاهر و خردهفروشان موادمخدر جزو دغدغهها و اولویتهای پلیس است، افزود: از شهروندان تقاضا داریم همچون گذشته با پلیس همکاری کرده و هرگونه موارد مشکوک را از طریق تماس با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع رسانی کنند.
بیش از چهار میلیون مصرفکننده مستقیم و غیرمستقیم موادمخدر در کشور وجود دارد، یعنی ۱۵ میلیون نفر و یک ششم کشور درگیر گرفتاری موادمخدر هستند. موادمخدر سالانه نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور ضربه میزند.
کد خبرنگار: 983127
انتهای پیام/